Govern insta els treballadors subcontractats a anar a Inspecció de Treball si pateixen abusos

El portaveu, Guillem Casal, lamenta “profundament” que “fets com els que es descriuen hagin ocorregut a una obra d’un organisme públic”, però apunta que cal la denúncia oficial per poder actuar

Guillem Casal parlant amb els periodistes abans de la roda de premsa.
Guillem Casal parlant amb els periodistes abans de la roda de premsa.

El portaveu del Govern, Guillem Casal, ha instat els empleats subcontractats que denuncien abusos laborals a portar l’afer davant Inspecció de Treball. Apunta que si es té la queixa, es podrà fer el seguiment pertinent i, per tant, analitzar si l’empresa actua de forma incorrecta. En aquest sentit, ha volgut “lamentar profundament” que “fets com els que es descriuen hagin ocorregut a una obra d’un organisme públic”. El que no ha pogut aclarir és si es fan contractes a posteriori dels contracte que, normativa en mà, ara s’han de dipositar a Immigració.

Preguntat sobre la qüestió en la roda de premsa posterior al consell de ministres, Casal ha volgut remarcar que “el departament de Treball no ha rebut cap queixa o denúncia”. Això es deu, com ja ha explicat Altaveu, al desconeixement expressat pel personal afectat, d’origen peruà, sobre quines opcions tenen per posar en coneixement de les autoritats la seva situació. En tot cas, ha deixat clar el portaveu que “no vull dir que no siguin certs” i ha “lamentat profundament que hagi ocorregut en una obra d’un organisme públic però, de fet, a qualsevol del país”. Així, ha remarcat que “no ens fa especial il·lusió ni ens honora que hi hagi aquest tracte des de les empreses”.

L'annex al Rosaleda és un dels llocs on van treballar els afectats.

Relacionat

Treballadors subcontractats que denuncien abusos laborals han prestat servei a dues obres públiques

Casal ha volgut remarcar que, si aquesta denúncia arriba, “Treball n’analitza totes i, si cal, obre els expedients corresponents”. Per això, ha volgut “animar el conjunt de treballadors” a presentar aquestes accions perquè “si hi ha aquest tracte, és lícit posar una queixa”. I ha assegurat que “la voluntat no és deixar-la sota una pila de papers; si es presenta, es farà el seguiment, com s’ha fet fins ara”.

En canvi, quan se li ha demanat si Immigració fa algun control del compliment de les condicions marcades als contractes que se’ls han de fer arribar per obtenir el permís temporal de residència, ha admès que no ho sabia, però ha volgut trencar una llança en favor del departament. S’ha fet feina, sí, però a posterior un cop hi ha hagut denúncies. “S’han fet les inspeccions i les indagacions pertinents; hi ha una proactivitat”, ha afirmat.

També ha volgut recordar que la concessió d’una obra a una empresa es fa “en funció d’uns criteris tècnics”. Així, ha indicat que “no s’arriba a valorar les condicions dels treballadors, ja que aquestes ja estan subjectes al Codi de Relacions Laborals”. I, per tant, se suposa que “s’ha de complir aquesta normativa”.

Comentaris (22)

Trending