El Govern impulsa una prova pilot per avaluar la viabilitat del cultiu de cànnabis per ús medicinal

El treball es farà a través d’un conveni amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries i no es descarta que pugui incloure una plantació real

Comentaris

Una plantació de cànnabis.
Una plantació de cànnabis. ARXIU

El Govern impulsar un treball per definir com es pot cultivar i transformar industrialment el cànnabis per destinar-lo a usos medicinals. Ho farà a través del conveni que ha signat Andorra Recerca i Innovació amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). L’objectiu és fer una anàlisi de les oportunitats de conrear aquesta planta al Principat i acabar definint un model per a la seva explotació centrada, evidentment, en aquesta utilització exclusivament terapèutica. El treball inclourà una prova pilot i no es descarta una petita plantació real.

Segons s’ha explicat en un comunicat, l’IRTA treballa des de fa més de 10 anys en diversos projectes de recerca i desenvolupament relacionats amb el potencial científic i tecnològic de l’ús medicinal del cànnabis. D’aquesta forma, amb l’acord tancat, s’entén que aportarà al Govern coneixements, experiència i recursos per dur a terme l’estudi. “Pot ser un cultiu clau per a l’economia i creiem que a Andorra es donen les condicions necessàries per produir-ne de qualitat i perquè pugui ser rendible”, ha afirmat el director general de l’Institut, Josep Usall.

Es vol que el treball estigui enllestit en uns quatre mesos per poder fer una presentació pública dels resultats

Els treballs s’allargaran durant uns quatre mesos i inclouran “un projecte pilot que tingui en compte les accions per definir una estructura bàsica de producció d’extractes de cànnabis medicinal i estudiar-ne la viabilitat del cultiu”. Sobre aquest punt, no es descarta, segons les fonts consultades, la possibilitat de fer una plantació real, tot i que és una opció que s’està acabant d’analitzar. Entre altres coses, perquè caldria veure quin seria l’encaix legal necessari per tirar-la endavant tenint en compte el que marca l’actual Codi Penal.

També es vol definir la infraestructura necessària i s’analitzaran els possibles impactes positius que pugui tenir el cultiu d’aquesta planta en la diversificació agrària i econòmica del Principat, així com l’aparició de nous sectors econòmics. L’acord tancat entre Andorra Recerca i Innovació i l’IRTA també preveu realitzar una proposta de posicionament en treballs de recerca a Andorra amb relació a aquest àmbit. Per últim, es preveu una trobada presencial al país amb cadascun dels grups de treball, així com una jornada de presentació de l’informe de resultats.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa i president d’Andorra Recerca i Innovació, Jordi Gallardo, ha comentat que “la indústria del cànnabis medicinal té un gran creixement internacional i pot oferir oportunitats que permetin desenvolupar un sector d’alt valor afegit a Andorra, la qual cosa contribuirà a la diversificació de l’economia”. Així mateix, ha afegit que “aquest és un dels sectors prioritaris del Govern per estudiar-ne les potencialitats i pot servir de revulsiu per al sector primari del país”.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending