Govern i farmacèutics negocien un nou marc d’ordenament de farmàcies i del medicament

Espot i Riba es reuneixen amb Guerrero i Miró per exposar-los detalls relacionats amb l’acord d’associació amb la UE ja pactat i apunten la possibilitat que no es podrien importar productes de fora d’Europa a no ser que fossin d’extrema necessitat i urgència

Les representants del col·legi (d'esquena i de perfil a la dreta) a la sortida de la reunió a Govern.
Les representants del col·legi (d'esquena i de perfil a la dreta) a la sortida de la reunió a Govern. Toni Solanelles

En el marc de les ‘necessitats’ internes que generarà l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), s’haurà de promoure un nou marc legal d’ordenament de farmàcies i del medicament. De totes dues coses, de la futura llei i de l’aproximació a Europa han tractat aquest dimarts el cap de Govern, Xavier Espot, el secretari d’Estat per a les Relacions amb la UE, Landry Riba, i, com a mínim, la presidenta del Col·legi de Farmacèutics, Carla Guerrero, i dues altres de les components de la junta col·legial, Roser Mallol i Eva Usero.

Fonts governamentals han assegurat que s’han tractat qüestions molt tècniques de les quals, ara per ara, no cal fer-ne ressò públic. Espot i Riba tenien la missió, entre altres, de prendre la temperatura en un sector professional on des de l’administració demòcrata es té clar que hi ha molts recels a l’acostament a Europa pels canvis que pot generar, pel fet que el sector farmacèutic andorrà pugui perdre, a l’entendre dels professionals de la farmàcia, excessives plomes.

Un exemple de quelcom que pot preocupar, perquè el sector farmacèutic andorrà podria perdre atractiu en vista al turisme: ¿ com afectarien les directrius de l’acord d’associació a productes com la melatonina, que a la UE es com màxim de 2 mg?

Fonts del sector han reconegut que els contactes que ha de fer la junta amb el Govern en relació amb l’acord d’associació han de servir per poder traslladar als col·legiats una opinió formada i raonada sobre la necessitat del mateix. I el posicionament posterior dels professionals del sector. I no ho tenen gens clar. És més, ara per ara, hi ha bastanta oposició a l’acord. Alguns dels consultats han admès, però, que la regulació del sector i del medicament és una cosa interessant i necessària. Per tant, la legislació que es posa sobre la taula cal, però tot just estaria l’elaboració d’aquest text en una fase molt incipient.

En canvi, preocupa la importació de medicaments i els límits que es pot imposar en el marc de l’acord amb Brussel·les. Segons les fonts, els interlocutors governamentals haurien exposat que la voluntat inicial de la UE és impedir la importació de fora del mercat únic europeu a no ser que sigui per una qüestió de necessitat o d’extrema urgència. I això sí que pot suposar algun inconvenient important per algun grup farmacèutic importador o per les ‘farmàcies turístiques’. I per l’atractiu en general del sector.

Hi ha medicaments o productes farmacològics complementaris que serveixen de reclam i que, aparentment, podrien veure les ales tallades segons quines siguin les exigències de la Unió Europea. En aquest sentit, alguna de les fonts consultades han posat un exemple clar i rotund: caldrà veure com afectarien les directrius de l’acord d’associació a productes com la melatonina, que a la UE es com màxim de 2 mg.

Comentaris (5)

Trending