Els comuns no participaran en el programa laboral postcoronavirus

Els contractes es faran inicialment per sis mesos, però les corporacions parroquials no podran acollir-s'hi perquè els impedeix la nova llei de Funció Pública i, en tot cas, hauran de fer una iniciativa pròpia

Un instant de la reunió del Comitè Econòmic i Social aquest dilluns.
Un instant de la reunió del Comitè Econòmic i Social aquest dilluns. SFGA/J.A.VILADOT

Govern aprovarà aquest dimarts el primer dels programes de foment de l'ocupació que tenen com a objectiu pal·liar la complicada situació laboral generada per la crisi del coronavirus, amb un rècord d'aturats inscrits al Servei d'Ocupació. Es tracta de la iniciativa que se centrarà al sector púbilc, amb el mateix executiu i altres entitats com Consell General, Justícia, Andorra Telecom o FEDA. En aquesta ocasió, però, no s'hi podran acollir per un impediment legal els comuns. Els contractes es faran inicialment per sis mesos.

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha desgranat als agents econòmics i socials els principals detalls d'aquest programa, en el marc d'una nova reunió del Consell Econòmic i Social (CES). L'objectiu és poder facilitar un lloc de treball als més de 1.700 inscrits al Servei d'Ocupació, xifra que s'ha disparat des que, el març, va esclatar l'emergència sanitària provocada per la Covid-19. El del sector públic és el primer que s'ha enllestit, a l'espera que, en les setmanes vinents, es puguin impulsar de nous, focalitzats en aquest cas en l'empresa privada. 

Si el perfil d'algun contractat en el marc d'aquest programa al sector públic encaixa més endavant amb les necessitats d'una empresa privada, se'l podrà canviar de feina

El programa serà similar al que ja s'havia establert en anys anteriors, tot i que amb una diferència substancial: no hi podran participar els comuns, que sí que ho havien fet fins ara. El motiu? Segons ha apuntat Gallardo en la trobada, un problema "legal", vinculat a la nova Llei de Funció Pública. Per tant, en tot cas, les corporacions parroquials hauran de crear les seves iniciatives específiques si consideren que poden oferir llocs de feina a cobrir a les persones aturades.

En canvi, es podran adherir al programa tota l'administració general, així com la de Justícia i el Consell General. També empreses públiques com Andorra Telecom o FEDA. Els contractes es faran, inicialment, per sis mesos i permetran a aquests treballadors rebre una prestació al mateix temps que tenen una feina, a l'espera que millori la situació econòmica provocada pel coronavirus.  

Una altra novetat és la possibilitat de certa interconnexió amb futures necessitats que puguin tenir les empreses. Així, si un dels aturats que ha estat contractat per una entitat pública i, d'aquí a tres mesos, el seu perfil encaixa amb el recercat per alguna societat privada, se'l podria transferir. El que no està definit encara és a quanta gent podria acabar d'acollir amb una feina i un salari aquest primer programa.

El secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach, ha valorat de forma positiva la iniciativa. Tot i això, ha volgut remarcar, en declaracions a Altaveu, que "si, com fa temps que reclamem, hi hagués en marxa una prestació d'atur contributiva i un fons empresarial, no estaríem ara en aquesta situació tan complicada". 

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending