Govern considera que la llei d’inversió estrangera de Concòrdia vulnera drets econòmics

En el criteri desfavorable que s’ha emès a la proposició legislativa, l’executiu carrega especialment contra el sistema de quotes i les zones d’exclusió previstes per la formació que lidera Cerni Escalé i avisa que també pot contravenir convenis internacionals

Comentaris

Espot i Escalé se saluden abans d'una sessió.
Espot i Escalé se saluden abans d'una sessió. T. S.

Govern considera que hi ha aspectes de la llei d’inversió estrangera presentada des de Concòrdia que vulneren drets com ara el de la propietat o el de la llibertat d’empresa. Així ho han fet constar en el criteri sobre el text que, tal com va explicar el portaveu, Guillem Casal, és desfavorable. S’entén que mesures com l’establiment d’un sistema de quotes o la creació de zones d’exclusió serien contraproduents. També s’avisa que cal tenir en compte que la legislació no pot anar en contra dels tractats internacionals subscrits.

Llegint el criteri es comprova que, si bé per un costat l’executiu assegura compartir els objectius de la proposició legislativa presentada per Concòrdia, en realitat entén que aquests s’han d’aconseguir de formes ben divergents a les apuntades des del partit que lidera, parlamentàriament, Cerni Escalé. De fet, recorden que “ja hem registrat a tràmit el projecte de llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra” que “ja pretén acomplir amb alguns dels propòsits que els consellers autors de la proposició comparteixen amb Govern”.

Ara bé, s’admet que es “difereix en la forma -i en alguns casos en el fons”- amb les mesures proposades per Concòrdia i, per això, el criteri desfavorable. Un dels motius, justament, és que no s’accepta la proposta sobre la creació d’un sistema de quotes anuals per a la inversió estrangera immobiliària i, també, sobre el fet que es creïn zones en les quals cap persona no resident pugui comprar un immoble. “Unes mesures intervencionistes i clarament limitatives del dret de propietat i de la llibertat d’empresa”, adverteix el criteri de l’executiu, que entén que accions com aquestes, en tot cas, s’haurien de valorar quan hi hagi els resultats dels estudis de càrrega. “Una vegada es coneguin els límits de creixement del nostre país serà el moment de definir amb precisió la capacitat d’Andorra per atreure inversió estrangera immobiliària”, s’apunta.

Cerni Escalé i Xavier Espot.

Relacionat

Guerra oberta entre Concòrdia i Govern per la regulació de la inversió estrangera

Des del Govern tampoc es considera oportú amb la voluntat de Concòrdia de limitar les inversions per part de persones estrangeres quan es volen comprar immobles per posar-los a lloguer. “En una situació socioeconòmica com l’actual, amb una preocupació creixent en matèria d’accés a l’habitatge de lloguer, deixar la porta oberta a aquesta tipologia d’inversió és necessari fins que la demanda (...) no s’atenuï”, es comenta.

Un altre punt que a l’executiu li grinyola és la clàusula de salvaguarda que vol introduir la formació que lidera Cerni Escalé. “Sense perjudici dels nombrosos punts de trobada que el Govern pugui veure en relació amb la proposta, aquesta última ha de ser llegida en consonància amb els tractats internacionals que Andorra té subscrits o pretén eventualment subscriure, i treballar, a l’ensems, en un redactat que no limiti la potencial inversió estrangera d’alt valor afegit que es pretén atraure”, remarquen en el criteri.

Sobre la limitació en la compra d’immobles, s’entén que l’objectiu que es vol assolir és factible amb el nou impost que es vol crear sobre la inversió immobiliària estrangera, que es recorda que serà “progressiu”. També es considera més escaient aquesta figura que la proposta de Concòrdia, ja que es manté un afavoriment d’altres àmbits econòmics.

Govern assegura que la llei “és, en línies generals, compartida” però alguns dels aspectes “els aspectes relatius a la clàusula de salvaguarda o al règim de seguiment i supervisió han de ser objecte d’una reformulació aprofundida i detallada”. I en aquest sentit que consideren “més oportú” treballar en “un text alternatiu, sobre el qual el Govern ofereix la mà estesa a tot l’arc parlamentari per treballar-hi conjuntament”.

Comentaris (2)

Trending