La forma d’evitar falsos autònoms preocupa el Consell d’Europa

Membres del grup d’experts de l’organisme en la lluita contra el tràfic d’éssers humans han volgut remarcar davant els consellers general que molts països miren de regular aquest àmbit per evitar els abusos de certes empreses

Els experts del GRETA, al Consell General.
Els experts del GRETA, al Consell General. PS

Els membres del Grup d’Experts del Consell d’Europa contra el Tràfic d’Éssers Humans han continuat aquest dijous la visita al Principat, en aquest cas amb una trobada amb representants dels grups polítics al Consell General. Durant la mateixa, i tot i no estar a l’ordre del dia, han volgut posar un avís sobre la necessitat d’afinar amb la regulació dels treballadors per compte propi. I especialment a l’hora d’evitar la pràctica dels falsos autònoms, que la majoria de països europeus volen acotar per evitar fraus.

Segons les fonts consultades, els enviats pel Consell d’Europa han mantingut la fórmula habitual d’aquestes reunions. Pregunten molt i escolten. I són reservats amb els seus comentaris, ja que, al final, tot haurà de posar-se negre sobre blanc en l’escrit que elaboraran posteriorment per a la seva aprovació pel plenari del GRETA. Tot i això, sí que han volgut posar en relleu un aspecte que consideren que cal tenir en compte a l’hora de treballar la llei dels autònoms.

Una obra en construcció al país.

Relacionat

Els sindicats denuncien davant el GRETA “l’explotació laboral” que permeten les subcontractacions

Aquest assumpte, de fet, no estava a l’ordre del dia. Però ha acabat apareixent quan els mateixos consellers generals presents a la trobada han explicat que, justament, hi ha a tràmit parlamentari una llei per regular el col·lectiu. I els experts han volgut recordar que, ara mateix, a la majoria de països europeus s’està treballant per evitar una situació generada per les pràctiques d’algunes empreses, amb Giovo com una de les més habituals.

Aquestes no contracten les persones com a assalariades, sinó que les obliguen a fer-se autònomes. D’aquesta forma, les cotitzacions socials que haurien de pagar s’acaben traslladant als treballadors. En alguns casos, acaben tenint condicions molt precàries, depenent en excés d’aquestes empreses i en situacions que, en alguns casos, es poden considerar gairebé d’esclavatge. Una situació que, però, la gran majoria de governs volen evitar. De fet, també hi ha hagut sentències que invalidaven aquesta pràctica.

“Ens han dit que tinguem present aquesta problemàtica”, apunten les fonts consultades. Cert, sense marcar cap camí, però tot advertint que cal filar prim. En aquest sentit, algunes fonts han recordat que la llei a tràmit preveu la creació de la figura del “treballador per compte propi econòmicament dependent” per aquells que facin feina en un 80% per a un mateix client, una fórmula que genera dubtes.

Una obra en construcció.

Relacionat

Els treballadors subcontractats hauran de cobrar almenys el sou marcat al catàleg d’ocupacions

Als parlamentaris, els experts del Consell d’Europa han formulat bàsicament tres preguntes: qui controla la implementació de l’acord contra el tràfic de persones; com afecta l’actual modificació del Codi Penal en aquest àmbit i si, també amb aquesta darrera llei, hi ha previst en un futur complir una demanda ja només del GRETA sinó també d’altres organismes similars, com ara el Moneyval: incorporar la responsabilitat de les persones jurídiques (les societats) en segons quin tipus de delicte. Es tracta d’un avenç que ja preveuen moltes legislacions vist que hi ha moltes xarxes criminals que operen de forma transnacional.

A la trobada, també s’ha posat sobre la taula la polèmica de les subcontractacions. Els grups han donat versions diferents, com ha pogut constatar-se posteriorment a la sessió de control al Govern, on el tema ha tornat a ser un dels protagonistes.

Comentaris

Trending