El reglament, aprovat el maig del 2020, incloïa una disposició que establia que aquells edificis que hagin quedat a mig construir no es podran quedar en el seu estat actual. Hi havia dues opcions: o es demanava una llicència per continuar les obres en les condicions normatives del dia que es van iniciar els treballs o s’enderrocaven. L’objectiu era evitar que aquestes actuacions quedessin eternament a mitges i poguessin suposar un risc pel futur, amb el cas de la Portalada ben present. Es donava un termini de divuit mesos per fer aquest tràmit. En cas contrari, els respectius comuns haurien de fer-se càrrec de l’enderroc, això sí, reclamant posteriorment el cost al propietari.
Aquest temps finalitzava el pròxim dimarts, 14 de desembre. Finalment, i a petició dels comuns, s’ha allargat tres mesos més, fins al 15 de març de l’any vinent. El principal motiu és el fet que a Canillo hi ha molts casos que encara no s’han pogut resoldre. És, de fet, la parròquia on la problemàtica era més evident fins i tot abans d’aprovar el reglament.
Al llarg d’aquests mesos, però, la normativa ja ha tingut els seus efectes. Fins a set projectes immobiliaris acabaran reprenent les obres, alguns dels quals, es pot dir, eren emblemàtics per la seva ubicació. És el cas de l’ampliació de l’hotel Roc de Caldes, a Escaldes, aturada des de fa molts anys però que es veu perfectament per qualsevol persona que circuli per la general 2. Tant els seus promotors com el d’un altre immoble, en aquest cas a la carretera d’Engolasters, han demanat la llicència. Es preveu que en poc temps reprenguin les obres i, com a mínim, es facin els arranjaments necessaris per entrar dins la normativa.
Un altre cas visible es troba a Encamp, també des de la CG-2. Fa temps que al costat de la rotonda del Funicamp va quedar aturat el projecte d’un enorme complex hoteler. Igual que un altre edifici, en aquest cas al Pas, la llicència s’ha renovat i, per tant, es podran tirar endavant les obres.
A Sant Julià i a la Massana no es té constància de cap immoble en aquesta situació. En canvi, a les altres parròquies encara queden casos pendents. A Andorra la Vella es treballa amb el propietari d’un edifici a l’avinguda Santa Coloma mentre que a Ordino, dels dos detectats, un ja ha tramitat la llicència. Falta, però, un segon.
On la situació, però, es troba més enquistada, és a Canillo. Ja en el seu dia, a l’hora de presentar el reglament, el llavors ministre de Territori, Jordi Torres Falcó, va posar l’exemple de diverses construccions a mig fer a la zona d’Incles. I ara el comú intenta trobar solucions. Per ara, dels vuit edificis en aquesta situació, només dos han regularitzat la llicència.
Aquest és el principal motiu que va portar a Francesc Camp a demanar el suport de la resta de cònsols el suport per sol·licitar la pròrroga. Es confia que aquest termini ajudi a trobar sortida a la situació. Entre altres coses, perquè, en cas contrari, la corporació hauria d’assumir l’enderroc i, posteriorment, el més que presumible procés judicial per reclamar el cost al propietari.
Comentaris (3)