Finances treballa en l’elaboració del pressupost per al 2024 amb un IPC del 4,2%

Moody’s manté el ràting d’Andorra en Baa2 estable i com altres analistes augura un alentiment del creixement econòmic del Principat els propers anys

Moody's ha emès el seu segon informe sobre Andorra.
Moody's ha emès el seu segon informe sobre Andorra. ARXIU

Les directrius macroeconòmiques amb què treballa el ministeri de Finances -i que ha compartit amb la resta de departaments- a l’hora d’elaborar el pressupost per al 2024 inclouen un IPC del 4,2%. Aquesta és el percentatge d’inflació que Estadística calcula que hi haurà aquest 2023 i està en línia amb el que indiquen diversos avaluadors econòmics com pot ser Moody’s.

El ministre portaveu, Guillem Casal, ha informat de les pinzellades globals del darrer informe de l’agència de ràting esmentada -que manté el ràting d’Andorra en Baa2 amb perspectiva estable com ara fa un any- i ha deixat clar que tot i que la inflació tendirà a desaccelerar-se respecte de l’haguda al 2022, l’esmentat 4,2% està “agafat amb pinces”. Però és la previsió que hi ha sobre la taula.

Segons Moody’s, la desacceleració del cost de la vida serà més accentuada el 2024 i el 2025, estabilitzant-se la inflació el 2026. Tanmateix, “l’economia andorrana continuarà creixent de manera moderada el 2023 i el 2024”, el que és el mateix que dir que “hi haurà alentiment de creixement” econòmic. Moody’s subratlla que després de la contracció de l’economia durant la primera fase de la pandèmia, aquesta es va recuperar amb força els dos últims anys, registrant un creixement en termes de PIB real superiors al 8%, arribant a superar els nivells prepandèmia del 2019.

SEGON INFORME

El segon informe de Moody’s sobre Andorra valora positivament la solidesa de les institucions andorranes posant en relleu la major integració d’Andorra en el marc internacional. De fet, ha considerat que l’acord d’associació amb la Unió Europea podrà crear noves oportunitats de negoci.

Més enllà dels aspectes econòmica, Moody’s també analitza qüestions de caràcter social i mediambiental. I en global qualifica la situació d’Andorra de neutral baix

Moody’s posa en relleu positivament que el Principat té una taxa d’atur molt baixa i una taxa d’ocupació elevada. A més, ha destacat que el pla de digitalització del Govern 2020- 2025 podria atreure mà d’obra a Andorra. L’agència, segons la lectura que en fa l’executiu, també ha valorat positivament la solidesa del marc fiscal. En aquest sentit, l’agència ha destacat els set anys de superàvit fiscal, abans de la pandèmia, així com la forta recuperació de les finances públiques després de l’impacte de la Covid-19.

Moody’s destaca la participació d’Andorra al Fons Monetari Internacional la qual cosa permet al Principat enfortir la seva capacitat institucional i millorar la seva transparència. I també ha remarcat que la solidesa de les institucions andorranes està recolzada pels indicadors internacionals, com ara els Worldwide Governance Indicators (WGI) del Banc Mundial, vinculats a l’eficàcia del govern, la fortalesa de la societat civil i el poder judicial.

Més enllà dels aspectes econòmica, Moody’s també analitza qüestions de caràcter social i mediambiental. I en global qualifica la situació d’Andorra de neutral baix. En concret, la situació ambiental la troba moderadament negativa, la social neutral tirant a la baixa i el nivell de governança és positiu.

Etiquetes

Comentaris

Trending