Filloy entén que són els comuns els que han de trobar solució a la manca d’abocadors

Recorda que la gestió de terres i pedres és competència de les corporacions parroquials i veu complicat que es pugui fer alguna acció des del Govern després del fracàs del concurs pels centres de transferències temporals

Una imatge d'una màquina excavadora a l'abocador.
Una imatge d'una màquina excavadora a l'abocador. ARXIU

Després del fracàs del procés per disposar de centres de transferència temporal de terres i runes, el Govern considera que, ara, són els comuns els que han de buscar una solució. El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, considera que així ho marca la Llei de competències i la de residus. Tot i això, no es descarta alguna altra iniciativa si es troba alguna escletxa legal que ho permeti. Sobre el fet que no s’hagi presentat cap proposta al procediment, admet que, per ara, no s’ha analitzat en profunditat el motiu.

El concurs llançat a inicis de setembre per trobar empreses que volguessin instal·lar centres temporals per guardar runa durant l’hivern, a l’espera que es reobri l’abocador del Maià, ha fallat. Des de l’executiu s’ha admès que no s’ha rebut cap proposta. I, ara, s’entén que són els comuns els qui han d’agafar el relleu.

“L’abocament de terres i pedres de pedres depèn d’ells”, ha recordat Filloy, que ha volgut defensar l’actuació del Govern. “Per part nostra, hem fet el que calia. Vam posar a disposició aquesta possibilitat durant l’hivern”, ha apuntat. Ara, però, entén que “són els comuns els que han de donar resposta als professionals que desitgen fer una obra”. I és que, recorda, “al final, són ells qui ingressaran els diners per taxes i per la llicència”.

L'abocador de terres de Beixalís.

Relacionat

Fracassa el procés per trobar espais provisionals on abocar les terres de la construcció

Filloy ha defensat que, ara mateix, poc més pot fer el Govern. “La realitat legal és que hi ha dues lleis que estableix que és una competència dels comuns; poc hi tenim a dir”, ha afirmat. Per això, ha indicat que “cal traslladar-los a ells” la pregunta sobre què es farà. Ha apuntat, això sí, que “em consta que intenten trobar una solució” i ha admès que el problema arribarà amb l’hivern quan coincidirà el tancament definitiu de l’abocador de Beixalís i la dificultat d’accés per culpa de la neu al del Maià.

També ha reconegut que, malgrat parlar amb l’ACODA, “no hem aprofundit més tècnicament en el perquè no s’ha presentat cap oferta”. A la vegada, s’ha mostrat “disposat” a trobar “alguna escletxa o algun altre model de licitació que ens permeti fer algun centre de transferència”. Encara, però, s’ha d’avaluar si aquest existeix.

Per la seva banda, el portaveu del Govern, Eric Jover, ha volgut apuntar que amb el concurs “ja ens vam extralimitar una mica”. I es va fer “perquè pensàvem que podíem ser part de la solució” i amb “la voluntat d’ajudar els comuns i el sector”. Ara, “no descartem continuar intentant ser part de la solució; estarem aquí per si se’ns necessita”.

Comentaris (2)

Trending