La fi de les rebaixes i els carburants disparen la inflació al març

L’IPC va pujar fins al 0,8% el mes passat a causa de l’arribada a les botigues de les noves col•leccions de roba i calçat i la pujada de preu de la benzina i el gasoli

La roba i el calçat han disparat l'IPC.
La roba i el calçat han disparat l'IPC.

Els preus es van disparar durant el mes passat, segons es reflecteix en la dada d’inflació ara confirmada des d’Estadística. Durant el març, van pujar un 1,4%, fet que situa l’IPC en un +0,8%. Una de les claus d’aquesta evolució és la fi de la campanya de rebaixes, que va influir de forma directa en el cost de la roba i el calçat, tot i que la pujada va ser més moderada que en anteriors per una “sortida més progressiva” d’aquest període.

Així es posa en relleu en la nota feta pública des del departament. En global, l’IPC mensual va ser de l’1,4%, fet que situa la variació del darrer any en un 0,8%. Pel que fa a la inflació acumulada durant el primer trimestre del 2021, és d’un 0,6%.

Analitzant per grups de productes, es comprova com el gran culpable de l’increment de preus és del vestit i calçat. Fins a un 18,5% d’augment pateix. I és que aquest àmbit està afectat, per una banda, per la finalització, més esglaonada, del període de rebaixes i, de retruc, l’arribada de les peces de noves col·leccions. El segon causant de la pujada de l’IPC són els carburants, que afecten directament el grup de transport (+1,4%).

La inflació a Andorra, malgrat l’increment del març, se situa per sota de la dels països veïns. A Espanya ha estat de l’1,3% i  a França, de l’1,1%. 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending