L’euríbor se situa al nivell més alt des de fa quinze anys i continua encarint les hipoteques

Tot i que la pujada s’ha alentit els darrers tres mesos, l’indicador ha tancat maig al 3,86%, la dada més elevada des del 2008, i ha fet pujar les quotes dels préstecs entre 250 i 460 euros al mes

P

P.C

Comentaris

L’euríbor arriba als seus màxims i encareix les hipoteques
L’euríbor arriba als seus màxims i encareix les hipoteques Arxiu

Des de juliol del 2022 l’euríbor ha començat una escalada que, tot i que s’ha alentit relativament els últims tres mesos, continua en pujada i sense fre. De fet, el tancament de maig ha estat al 3,862%, xifra que suposa un nou màxim des de fa 15 anys, el novembre del 2008. Aquest tancament té una afectació directa a aquelles hipoteques variables, que suposen un percentatge elevat de les contractades a Andorra. Específicament, la pujada de les quotes mensuals es pot situar entre els 250 i els 280 euros.

La recessió que es va produir durant el 2008, fa quinze anys, va situar l’euríbor prop del 4%. Aquest 2023, la situació és bastant similar, i les pujades de tipus del Banc Central Europeu (BCE) han situat el tancament de l’índex al 3,862%. Per fer una comparativa anual, al mateix mes del 2022 el tancament va ser del 0,287%. És cert, però, que el ritme s’ha frenat una mica. Ja és el que s’esperava des del BCE i el que auguraven els bancs. Almenys, així ho van assegurar durant el març a l’Altaveu. Des d’abril, la pujada ha estat d’una dècima i no pas de tres, com es podia veure en l’escalada de l’any passat.

Aquest creixement té una afectació directa en les empreses i, també, en l’economia dels països, on es té un deute elevat i que tenen un risc de fallida. Les expectatives, tot i la frenada, continuen sent poc esperançadores per als pròxims mesos i fins al 2025. Amb tot, cal destacar que la més afectada és la població que té contractada una hipoteca de tipus variable. És a dir, aquelles que es basen en el diferencial d’euríbor més el punt negociat. Això sí, cal destacar que la pujada aquest mes ha estat inferior a la dels anteriors i, sobretot, a la del març, on les quotes es van encarir entre 300 i 500 euros.

En aquesta ocasió, posant un exemple pràctic d’una hipoteca de 150.000 euros que s’hagi de pagar en 25 anys amb un diferencial sobre l’euríbor d’un punt i amb revisió anual, la pujada és de 280 euros. És a dir, del 47%. Un altre cas, amb les mateixes condicions però amb un préstec de 250.000 euros, que podria arribar a ser més comú a Andorra, la pujada de la quota arriba als 466 euros mensuals.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending