L’euríbor frena la crescuda, però continua apujant-se i afectant les quotes d’hipoteques

El mes de novembre s’ha tancat amb una mitjana del 2,828%, arribant a màxims des de desembre de 2008, i la pujada als préstecs pot arribar a ser de 3.000 euros a l’any

P

P.C

Comentaris

Seu del Banc Central Europeu.
Seu del Banc Central Europeu.

Mentre Govern i entitats bancàries continuen sense pronunciar-se sobre mesures per pal·liar l’efecte de la inflació, l’euribor continua la seva escalada, sense pressa, però sense pausa. És cert que la crescuda s’ha alentit relativament, amb únicament dues dècimes més que a l’octubre, i situant la mitjana de novembre en 2,828%. Els més perjudicats, com sempre, aquells que tenen contractada una hipoteca i que poden arribar a veure-la augmentada en fins a 3.000 euros l’any, segons el diferencial i el que quedi per pagar.

L’alentiment que s’ha enregistrat aquest mes de novembre va en la línia que auguraven els analistes financers. Es preveuen certs mesos d’estabilitat. Però, això no vol dir frenada del tot, ni baixada. L’indicador continua a l’alça, en part gràcies a les pujades de tipus d’interès del Banc Central Europeu (BCE). I així ha estat el resultat del mes de novembre, que ha tancat amb una mitjana de 2,828%. Així, han estat dues dècimes el que ha crescut respecte a l’octubre, on va ser del 2,629%.

El ministre de Finances, Eric Jover.

Relacionat

Les mesures per atenuar l’increment de l’euríbor en les hipoteques estan en l’aire

La xifra de novembre, malgrat haver tingut una crescuda menys considerable que altres mesos, continua suposant un màxim des de desembre del 2008. I anant més lluny, ha quedat molt per sobre del valor negatiu que va tenir fa tot just un any, al 2021, que va ser del -0,487% i que es va aproximar al seu mínim històric. L’euríbor a dotze mesos ha acumulat una pujada de 3,3 punts en el que va d’any, i s’espera que es tanqui 2022 fregant el 3% i, fins i tot, sobrepassant-lo.

L’euríbor és, per norma general, l’índex més habitual en les hipoteques de tipus variable a Andorra, i a tot arreu. Per tant, les seves variacions afecten de forma directa a les quotes, i la pujada és cada cop més considerable. A tall d’exemple, un préstec de 150.000 euros a 25 anys amb un diferencial de l’1%, es passarà de pagar 533 euros a 777, i això suposarà 255 euros més al mes o, el que és més considerable, 2.928 euros més a l’any.

Comentaris (1)

Trending