Les mesures per atenuar l’increment de l’euríbor en les hipoteques estan en l’aire

La banca dona consideració “electoralista” a l’anunci fet fa quinze dies pel ministre Jover malgrat que admet que “alguna cosa s’haurà de fer” però no hi ha cap data marcada en el calendari

El ministre de Finances, Eric Jover.
El ministre de Finances, Eric Jover. Toni Solanelles

El més calent és a l’aigüera. És una frase feta, però s’adequa perfectament al que està passant en relació amb l’anunci fet fa quinze dies pel ministre de Finances, Eric Jover, en relació amb què l’administració i la banca estaven mantenint negociacions per mirar d’atenuar l’impacte de l’increment de l’euríbor en les hipoteques. No hi ha res o ben poc de tot plegat. I mentre oficialment Andorran Banking manté un sepulcral i eloqüent silenci, oficiosament el sector s’enfila per les parets davant el que considera un “anunci electoralista” del titular de Finances.

El portaveu governamental va anunciar les suposades converses -el sector tampoc no admet obertament que hi hagi hagut una negociació almenys formal- durant el torn de preguntes en la roda de premsa posterior al consell de ministres del 2 de novembre. Des de llavors, el propi Jover sempre ha dit que no hi ha res de nou. Però és que la banca, com aquell que diu, segons que ha pogut corroborar l’Altaveu, no en sap res i ho situa en el terreny de les promeses que es fan a tocar d’un procés electoral.

Jover, durant la roda de premsa.

Relacionat

Govern i bancs negocien mesures per reduïr l’impacte de la pujada de l’euríbor en les hipoteques

Més enllà del malestar que hi ha en la banca per l’anunci, sí que es cert que les fonts consultades han indicat que alguna mesura o altra s’haurà d’acabar adoptant. Entre altres coses perquè hi haurà famílies, llars, per a les quals l’increment dels interessos suposarà un problema de gran calat i caldrà afrontar-lo amb vehemència. Però també és cert, indiquen les fonts, que no es pot esperar unes aportacions d’alt nivell i que matisin molt els imports. En tot el cas, el que sí que s’està fent des del sector, és observar el que es du a terme en els països de l’entorn, i especialment en aquest cas a Espanya, per intentar traslladar algunes de les iniciatives que s’adoptin al terreny andorrà.

On sí que hi ha total acord amb Jover és amb el fet, també ho va dir en la roda de premsa de l’anunci, que s’ha de ser “curós” amb qualsevol iniciativa que s’impulsi i que aquesta ha de ser “homologable” per tal que no posi en perill ni la resiliència del sector ni la qualitat del préstec concedit. És a dir, que en cap cas es pretén encobrir a través de les mesures que es puguin adoptar una hipoteca o un préstec de qualitat deficient.

Comentaris (7)

Trending