Un estudi situa el sistema fiscal andorrà en el 20è lloc mundial

L'avaluació 'Paying Taxes', un subindicador del Banc Mundial, analitza 190 països estudiant una empresa fictícia de 60 treballadors

Comentaris

El ministre de Finances, Eric Jover ha presentat l'estudi aquest dimarts.
El ministre de Finances, Eric Jover ha presentat l'estudi aquest dimarts. SFGA

L'estudi 'Paying Taxes', un subindicador del Banc Mundial, situa Andorra en el 20è lloc entre 190 països analitzats pel que fa al sistema fiscal.  El treball ha estat presentat pel ministre de Finances, Eric Jove i pel director del del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa. És la primera vegada que el país se sotmet a aquesta avaluació.

Andorra ha obtingut  77,4 punts sobre 100, situant-se per darrere del Canadà però per davant de Suïssa L'estudi té l'objectiu de poder comparar la fiscalitat que hauria de soportar una empresa mitjana en diferents processos com ara la pressió fiscal. D'aquesta manera es té una visió objectiva del sistema fiscal andorrà comparat amb la resta d'economies. S'estudia una empresa fictícia amb 60 treballadors i dedicada a un determinat sector d'activitat.

Es compara el funcionament d'aquesta mateixa empresa a 190 països. En el cas de número de treballadors, però, a Andorra es tractaria d'una gran empresa i en molts països d'una petita o mitjana empresa.  Dels resultalts de l'anàlisi, es determina que aquesta empresa suporta una fiscalitat d’un 26,5% (per sota de la mitjana del 40,5%); que tarda unes 135 hores en fer els tràmits (la mitjana és de 234) i que ha de fer uns deu pagaments a l'any (la mitjana són 23). I pel que fa a l’indicador sobre la post-presentació -els tràmits posteriors- és del 77,4 sobre 100, sent la mitjana del 60,9 

L'estudi permetrà afavorir la inversió estrangera i poder identificar els punts de millora

Amb l'estudi es pretén afavorir la inversió estrangera i poder identificar els punts de millora. El treball ha estat realitzar per l'empresa PWC amb la participació de consultores andorranes. Jover ha avançat que es farà arribar aquest informe als comuns, perquè una part de la càrrega fa referència a ells, perquè puguin millorar també en aquest aspecte ara que s'està tramitant una llei de finances comunals". El ministre ha afirmat que les conclusions de l'estudi demostren que "Andorra té un sistema fiscal competitiu".

Hinojosa ha explicat que “a partir d’ara s’han de fer millores per reduir els processos posteriors als pagaments” mentre que Jover  ha recordat que “dins la reforma fiscal” que el Govern avalua s’han d’incorporar alguns dels aspectes que es deriven d’aquest estudi, com l’agilitat dels tràmits administratius i també la digitalització per tal de millorar la situació d'Andorra i ha manifestat que "una part de l'anàlisi es realitza en base als tràmits presencials i digitals i aquests últims reben millor puntuació"

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending