Estadística preveu un creixement del PIB d'un 7,8% l'any vinent

L'IPC d'aquest exercici tindrà una mitjana aritmètica del 1,8% en funció de la seva variació anual

Comentaris

Una compradora en una àrea comercial d'alimentació.
Una compradora en una àrea comercial d'alimentació. ARXIU

El departament d'Estadística de Govern preveu un creixement del Producte Interior Brut (PIB) del 7,8% l'any vinent. L'Índex de Preus al Consum (IPC) tancaria l'any amb un augment de l'1,8% i pel que fa al Valor Afegit Brut (VAB) seria del 7,4% el 2022. El VAB és la suma dels valors addicionals que adquireixin els béns i serveis en transformar-se durant el procés de producció

En el creixement del 7,8% del PIB per a l'any 2022 (7,5% el 2021) s'han tingut en compte dues hipòtesis: la relació estructural entre el creixement d'Andorra i el de França, Espanya i UE (zona Euro) es manté (és a dir, no hi ha un canvi estructural); i les previsions de creixement de França, Espanya i UE (zona Euro) són correctes. Per l'any 2023 el creixement seria del 4,4% i del 3,8% el 2024.

Pel que fa a l'IPC per calcular la mitjana anual de l,1,8% s'han agafat com a referència que les projeccions realitzades per a la mitjana anual l’índex de preus de consum de l’economia andorrana parteixen de les previsions dels índexs de preus de consum de l’entorn que proporciona el Fons Monetari Internacional (FMI) en el mes d’octubre del 2021, així com de les dades mensuals disponibles l’esmentat mes de l’IPC d’Espanya, IPC de França i IPC de la zona Euro, per tal d’estimar els paràmetres del model de previsió. 

En aquest càlcul de l'1,8% s'ha fet la mitjana aritmètica de la variació anual seguint un indicador de l'FMI que permet donar una visió més a llarg termini. Actualment la mitjana està en un 1,6% i es preveu que arribi a l'1,8% per l'augment de preus habitual amb les festes de Nadal. En aquest indicador també té molta incidència el preu dels carburants.

En relació al Valor Afegit Brut (VAB), arribaria al 7,4% l'any vinent. S'identifica com el component principal de la magnitud del PIB pel costat de l’oferta. Per aquest motiu, el procés d’estimació i previsió de l’evolució d’aquesta variable macroeconòmica es fonamenta en la seva modelització en funció de l’evolució que presenta el PIB durant el període 2021-2026.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending