Les estacions justifiquen el consum elèctric al desembre per la falta de neu

Des de Grandvalira Resorts es recorda que la comparativa es va fer amb un mes, el darrer del 2021, amb força més precipitació, fet que distorsiona la comparativa, i remarquen la necessitat de fer servir els canons artificials

Un canó de neu a Pal-Arinsal.
Un canó de neu a Pal-Arinsal. ARXIU

Les estacions d’esquí demanen que l’anàlisi sobre l’estalvi energètic es faci al final de temporada i no pas mes a mes. Des de Grandvalira Resorts s’ha explicat que l’increment fort (del 17,2%) del consum d’electricitat comprada a FEDA que es va registrar al desembre es deu, per un costat, a la manca de precipitacions, que va obligar a produir molta neu de cultiu. Per l’altre, es recorda que el desembre del 2021, justament, van fer servir poc els canons artificials.

Així ho han apuntat fonts de Grandvalira Resorts, que entenen que “l’anàlisi s’hauria de fer a final de temporada no mes a mes”. També es recorda que “la campanya passada van produir neu al novembre perquè les condicions ho van permetre, mentre que al desembre aquesta tasca va ser inferior”. I, justament, això explicaria l’increment del 17,2% registrat el mes passat, que contrasta amb el fet que la gran majoria de sectors d’activitat van experimentar un descens, això sí, lluny de l’objectiu del 15% marcat pel Govern.  

Un canó a l'estació de Pal-Arinsal.

Relacionat

El consum elèctric de les estacions es va disparar al desembre malgrat la crida a l’estalvi

Des de les estacions apunten, de fet, que aquesta campanya està sent complicat poder reduir el consum elèctric, almenys en aquesta part de l’explotació dels dominis. “La precipitació acumulada fins avui és només un terç respecte a una temporada normal”, apunten. Per tant, sense nevades, toca més hores de funcionament als canons artificials.

I, des del sector, es vol treure pit d’aquesta capacitat. “Gràcies al fet que hem pogut produir neu, Andorra ha comptat per Nadal amb les millors condicions de neu del tot el Pirineu, tant d’Espanya com de França”, han remarcat. Això ha permès, recorden, “tenir unes magnífiques xifres d’ocupació hotelera, amb el que això suposa en consum per al país”.

Des de Grandvalira Resorts també s’aprofita per apuntar que “com fem des de les darreres temporades i especialment durant l’inici de l’actual, hem aplicat plans d’estalvi d’energia en els remuntadors gràcies a una ajustada planificació d’obertura en funció de les previsions d’afluència de visitants”. I això, asseguren, sense que els usuaris “s’hagin vist perjudicats a nivell de servei per aquestes mesures”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending