S’estabilitza el preu dels materials de construcció, però no baixa

Des de l’Acoda asseguren que per a aquest hivern es presenta un escenari “incert” a causa del cost de l’energia i el gas per a les fàbriques

La construcció nota especialment l'encariment de certs productes.
La construcció nota especialment l'encariment de certs productes. Toni Solanelles

L’augment considerable dels preus dels materials per a la construcció ha estat donant-se els darrers mesos de forma continuada i imparable, afectant així de forma considerable a l’activitat del sector. Ara, sembla que s’ha arribat a certa estabilització, que no pas baixada de costos. Des de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda), asseguren que l’escenari per a aquest hivern és incert a causa del cost de l’energia i el gas per a les fàbriques.

“Per a nosaltres, l’estabilització significa que han deixat d’apujar aquests preus”, explica la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau. És un fet que el cost dels materials de la construcció ha tingut una frenada. També ho assenyala la degana del Col·legi d’Arquitectes, Sònia Palau. Però això no significa, en cap cas, que hagin tingut una davallada. Es mantenen, de fet, força elevats en comparació a fa uns mesos. Per tant, el cost de mantenir una obra continua sent alt.

En aquest sentit, Dalmau assenyala que el fet que ara no estiguin baixant, també pot significar que no ho farà. “Dubtem que es recuperin els preus de fa un any o més d’un any”, explica la gerent. Aquesta és l’expectativa que es té actualment al sector, que comença a assumir que la despesa per a aconseguir certs materials no tornarà a ser el que era. “Pot haver-hi alguna oscil·lació, algun preu ha tornat a abans de l’esclat del conflicte entre Rússia i Ucraïna, però no és l’habitual”, remarca Dalmau.

El panorama de cara a l’hivern, per tant, és força incert. Aquesta estabilització pot mantenir-se, o no, tenint en compte la situació social que es viu actualment a Europa. “El cost de l’energia i el gas s’haurà de veure com afecta les empreses i les fàbriques, i quina repercussió acabarà tenint en el material”, explica Dalmau. Preveure com es desenvoluparà el sector és, actualment, “molt complicat, perquè aquesta estabilització és incerta, perquè pel conflicte pot ser que tot torni a pujar a l’hivern”.

Comentaris

Trending