Espot obre la porta a bancs europeus si els andorrans tenen accés a un prestador d’última instància

El cap de Govern remarca que volen incloure en la negociació per l’acord d’associació aquesta condició així com la possibilitat per l’executiu de poder demanar finançament a través dels mecanismes del BCE

Espot ha participat en l'esdeveniment de Nueva Economía Fórum de forma telemàtica.
Espot ha participat en l'esdeveniment de Nueva Economía Fórum de forma telemàtica.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha obert la porta a la possibilitat que, en un futur, i en el marc de l’acord d’associació, bancs d’altres Estats europeus puguin obrir sucursals al país. Això sí, amb una clara condició: que els del país hi puguin competir en igualtat de condicions. I per assolir això, segons el mandatari, la condició és que tinguin accés a un prestador de darrera instància i que el país pugui beneficiar-se de fonts de finançament del Banc Central Europeu (BCE).

Així ho ha explicat Espot durant la seva participació telemàtica a Nueva Economía Fórum. Al llarg d’una hora, el cap de l’executiu ha pogut abordar diferents assumptes seguint les preguntes que li feia el moderador. I un dels temes ha estat la situació del sector financer i el seu futur. Per al màxim responsable del Govern, al llarg dels darrers anys, marcats per canvis claus com ara el pas cap a l’intercanvi d’informació automàtic, “els bancs s’han adaptat i han pogut diversificar els seus models de negoci”. Per tant, “ara estan en una posició adequada per competir internament i fora de les nostres fronteres”.

 “Som conscients que, si formem part del mercat europeu, en un determinar termini de temps, hi haurà sucursals d’altres bancs que puguin venir”, ha comentat el màxim responsable del Govern

Sobre la possibilitat que entitats financeres estrangeres puguin arribar al país, Espot ha remarcat que “tot quedarà mot relacionat amb el que es decideixi pel que fa a la lliure circulació de capitals”, però ha admès que “som conscients que, si formem part del mercat europeu, en un determinar termini de temps, hi haurà sucursals d’altres bancs que puguin venir”. De fet, ha assegurat que el sector andorrà “ho entén i ho assumeix”. Això sí, “demanem que es pugui competir en igualtat de condicions en el mercat europeu”. I, per això, cal que “poder tenir un prestador de darrera instància i, després, accés als mecanismes de finançament del Banc Central Europeu”.

Per això, el cap de Govern ha manifestat que “creiem que ineludiblement això s’ha d’incloure en aquesta negociació”. En definitiva, ha afirmat, que “si les nostres entitats poden competir en igualtat de condicions, permetrem que puguin venir altres bancs”. Es tracta, ha assegurat, “d’un tracte just”.

Espot ha volgut posar en relleu la importància que aquesta negociació tindrà pel país, especialment en la recerca d’una major diversificació de l’economia. En aquest sentit, ha recordat que “Andorra té molts avantatges competitius, com ara la fiscalitat, un entorn natural privilegiat, la seguretat ciutadana, el sistema de salut o l’educatiu”. Ara, ha apuntat, toca “afegir-ne un altre més: la seguretat jurídica i la capacitat d’homologació que comportaria pertànyer al mercat interior europeu, de 500 milions d’habitants”. El cap de Govern s’ha mostrat convençut que “si podem ser-ne part, amb tots els avantatges que tenim, serem un país encara més atractiu del que ja és ara i podrem diversificar la nostra economia”.

Espot ha garantit que ni a Messi ni als ‘youtubers’ es fan “vestits a mida”; al contrari, “qui fa una inversió o ve a Andorra ho fa d’acord amb una normativa sense règims especials que s’aplica a tothom”

Al llarg de la participació en l’acte, Espot ha pogut abordar altres temes, entre ells la situació de la pandèmia i el futur immediat. “Estem veient la llum al final del túnel, a conseqüència del procés de vacunació que ja funciona a un ritme molt accelerat”, ha destacat, tot valorant de forma especial la “decisió encertada” que va suposar l’ingrés al projecte Covax. Juntament amb els vaccins arribats via Unió Europea, “ens ha permès estar a un nivell de vacunació que frega el 50% amb la primera dosi”.

Per això, “afrontem amb optimisme la nova temporada d’estiu”, fet que considera “molt necessari perquè depenem molt del turisme”. Sobre el futur d’aquest sector, el cap de Govern ha comentat que “la crisi certifica que el model de turisme estava esgotat, no només a Andorra i que ara cal apostar per un més sostenible i de més valor afegit”.

Espot també ha volgut deixar clar que “no som paradís fiscal” i que “cap organisme o país seriós ens ho considera ja”, tot i lamentar “els perjudicis del passat” que encara perduren. També ha apuntat que “si Espanya no ens veiés com un país homologat fiscalment i complidor en matèria de lluita contra el blanqueig, no tindríem signat un conveni per evitar la doble imposició”. Sobre l’arribada de residents d’alt poder adquisitiu com ara ‘youtuber’ o la compra per part de Messi de l’hotel Canut, ha remarcat que “no fem cap vestit a mida”. Així, ha afirmat que “qui fa una inversió o ve a Andorra ho fa d’acord amb aquestes condicions: una normativa sense règims especials que s’aplica a tothom”.  

Comentaris (3)

Trending