Espot defensa com a “inevitable” l’acord d’associació però nega que sigui “una fatalitat”

El cap de Govern respon les crítiques de col·legis professionals i Cambra recordant “els avantatges” d’accedir a un “mercat de 400 milions de persones” i recorda que no s’ha començat encara a negociar sobre la lliure circulació de ciutadans i serveis

Mas i Espot parlen abans de l'acte, també amb el ministre Rossell.
Mas i Espot parlen abans de l'acte, també amb el ministre Rossell. G. P.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut sortir al pas de les crítiques que el darrers dies ha rebut el procés de negociació amb la Unió Europea. El mandatari ha volgut remarcar la necessitat de pensar també en “els avantatges” que tindrà signar l’acord d’associació, entre ells l’accés a “un mercat de 400 milions de persones”. També ha remarcat que, pel que fa a les especificitats, “defensarem el que sigui coherent defensar” i ha lamentat que algunes peticions per part dels professionals liberals “no existien ni abans de la Constitució”.

Els darrers dies, no es pot negar, ha crescut una certa contestació davant la negociació amb la UE. Havien obert el foc els col·legis professional però aquest dimarts s’hi ha sumat la Cambra de Comerç, amb les advertències formulades pel seu president, Josep Maria Mas, durant la presentació de l’informe econòmic. En el mateix acte, Espot ha volgut sortir al pas dels retrets, tot defensant la importància del procés.

Espot i Mas conversen abans de l'inici de l'acte.

Relacionat

La Cambra exigeix mantenir una fiscalitat baixa i alerta dels dubtes sobre l’acord d’associació

De fet, ha advertit que “no hi ha cap alternativa que garanteixi els propers decennis el creixement sostingut de la nostra economia que no sigui aquest accés al mercat interior europeu”. Per tant, “és inevitable” però, ha afirmat, “no una fatalitat”, tot assegurant que “tenim la paella pel mànec perquè són dues parts les que estem negociant”.

El màxim responsable de l’executiu ha admès que “potser no som capaços de fer pedagogia sobre les oportunitats” que pot aportar l’acord, però ha deixat clar que “aquest mercat 400 milions de persones serà l’espai professional dels nostres joves, cosa que ara no pot ser”. I això, ha assegurat, serà possible “preservant la nostra idiosincràsia”.

Natàlia Rossa, Neus Cornella, Sphie Bellocq i Zaida Nadal durant la compareixença.

Relacionat

Els professionals liberals acusen el Govern de fer “un debat deslleial” sobre la UE

Sobre els neguits expressats pels col·legis professionals, ha fet una crida a la “serenor” puntualitzant que “la negociació sobre la lliure circulació de persones i de serveis no ha començat”. Serà a la tardor, ha avançat i, llavors, “tindrem ben present les especificitats que s’han de mantenir”. En aquest sentit, ha remarcat que “sabem quines són les línies vermelles” i que “tot el que sigui raonable es defensarà”. Ara bé, no s’ha estat de llançar un dard, tot advertint que algunes de les coses que s’han posat sobre la taula en les reunions amb els professionals liberals “no existien ni abans de la llei d’obertura econòmica ni de la Constitució”.

Espot també ha volgut contestar l’avís fet per Mas sobre la reforma fiscal. I ha deixat clar que “compartim que Andorra ha de continuar mantenint una imposició avantatjosa amb els països de l’entorn”. Així, ha assegurat que “la intenció és seguir ben posicionats al rànquing Paying Taxes” i que “l’objectiu no és compensar el deute generat per la pandèmia”. Els canvis, ha assegurat, afectaran sobretot el règim de deduccions perquè “no és just ni equitatiu que un petit nombre d’empreses que generen beneficis no tributin res”.

Comentaris (6)

Trending