La Cambra exigeix mantenir una fiscalitat baixa i alerta dels dubtes sobre l’acord d’associació

El president de l’entitat avisa que molts empresaris no acaben de veure les oportunitats que hauria de suposar la negociació amb la Unió Europea i admet por per la possible implementació “d’una regulació desproporcionada” a la mida d’Andorra

Espot i Mas conversen abans de l'inici de l'acte.
Espot i Mas conversen abans de l'inici de l'acte. G. P.

La Cambra de Comerç alerta que cal mantenir mesures de suport perquè el teixit econòmic superi els efectes de la pandèmia. Així ho ha indicat el president, Josep Maria Mas, durant la presentació del tradicional informe anual de l’organisme. Més enllà de l’impacte del coronavirus els empresaris no amaguen dues pors més. Per un costat, han avisat que la pressió fiscal no ha de pujar més enllà del 25% , malgrat l’endeutament generat per l’epidèmia. Per l’altra, el risc de l’arribada d’una “regulació desproporcionada” fruit de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

L’informe elaborat per l’organisme mira al passat, un 2020 evidentment marcat pel cop que sobre l’economia va representar la pandèmia, però especialment cap al futur. Mas no ha negat que les dades econòmiques de l’any passat són molt negatives, a la vegada, però, que ha expressat l’esperança que suposa els símptomes de recuperació detectats el 2021, sobretot a partir del segon trimestre.

Des de l’organisme es considera que la pressió fiscal no pot superar, en cap cas, el 25% i que no s’ha de fer pagar ara a les empreses el deute generat per la pandèmia

En la presentació de l’informe, el dirigent de l’ens ha volgut posar en relleu cinc reptes que, al seu entendre, cal afrontar en el futur, amb accions a curt, mitjà i llarg termini. I entre aquests cinc, hi ha dos que els inquieten de forma especial. El primer, la necessitat de “mantenir una fiscalitat atractiva, baixa amb relació als països de l’entorn”. En tot cas, ha afirmat, no hauria de superar el 25%. I això, ha indicat, malgrat “la pressió sobre les finances públiques a causa de l’impacte de la pandèmia”.

Mas ha defensat que la reforma dels sistema fiscal requereix “una anàlisi profunda de les diverses figures impositives, de l’univers de les bonificacions i de les millors pràctiques internacionals per impulsar un creixement sostingut i resilient del teixit empresarial”. Els canvis que s’acabin impulsant, ha apuntat, haurien de seguir tres premisses: harmonització amb la regulació comunal, no perjudicar de forma desmesurada cap sector concret i ajudar també a objectius com la digitalització, la innovació i el desenvolupament sostenible.

Sobre la taxa turística, el president de la Cambra la considera positiva, especialment pel seu caràcter finalista. És a dir, pel fet que la recaptació es destini a potenciar el sector. Això sí, ha demanat que els empresaris del ram “haurien de ser consultats a l’hora de definir les activitats o les despeses concretes que es finançaran amb els recursos recaptats”. També es vol “un diàleg més estret” per “trobar el moment més adequat per implantar-la, tenint en compte els contractes ja acordats amb alguns operadors”.

El segon repte té a veure amb l’acord d’associació amb la Unió Europea. L’avís al cap de Govern, Xavier Espot, present a l’acte, ha estat molt clar. “Al sector empresarial li resulta difícil projectar les oportunitats que pot oferir la integració al mercat interior i l’impacte positiu en l’economia”, ha assegurat Mas. En aquest sentit, ha avisat que “els empresaris temen una regulació desproporcionada a la mida i les possibilitats del nostre mercat i una rígida disciplina en el compliment d’algunes regles que requeririen un tracte especial i diferenciat ateses les diferències estructurals i de dimensions entre les parts”.

Mas afirma que “els negociadors han de traslladar a la UE que no es pot exigir la mateixa disciplina de compliment de les normes a un microestat com Andorra que als altres països”

Per això, Mas ha fet una crida als negociadors perquè “han de traslladar a la UE que no es pot exigir la mateixa disciplina de compliment de les normes a un microestat com Andorra que als altres països, quan hi ha un desequilibri tan gran en l’estructura i la dimensió dels mercats”. I és que, ha remarcat, “aquest fet pot provocar un procés d’obertura comercial que generi situacions de divergència econòmica contràries al creixement sostingut i equitatiu”.

Des de la Cambra també s’han identificat altres tres reptes més: el suport als sectors tradicionals, la digitalització del teixit econòmic i l’impuls de la transició energètica. En aquest darrer punt, s’ha parlat de la mobilitat, però sense cap referència a l’aeroport que tant havia defensat el seu antecessor, Miquel Armengol. Això sí, s’assegura el suport a “qualsevol nova possibilitat de projecte intern o extern que contribueixi a fer possible una mobilitat més sostenible i un desenclavament del país”.

Comentaris (4)

Trending