Els professionals liberals acusen el Govern de fer “un debat deslleial” sobre la UE

Col·legis com el dels advocats, arquitectes, metges, enginyers, odontòlegs o economistes lamenten l’opacitat de l’administració en relació amb la negociació amb Brussel·les i alerten del perill d’acceptar sense excepcions la lliure prestació de serveis

Natàlia Rossa, Neus Cornella, Sphie Bellocq i Zaida Nadal durant la compareixença.
Natàlia Rossa, Neus Cornella, Sphie Bellocq i Zaida Nadal durant la compareixença. Toni Solanelles

“No volem que el nostre discurs es dilueixi a una qüestió de corporativisme o protecció de la nostra butxaca. El que volem nosaltres és que hi hagi una lògica de país.” Aquesta ha estat una de les primeres frases pronunciades per la presidenta del Consell de Col·legis Professionals, Sophie Bellocq, que ha denunciat l’“opacitat” amb la qual estaria operant Govern en relació amb les negociacions amb Europa. Els professionals liberals acusen l’executiu de fer “un debat deslleial” sobre la Unió Europea (UE) i de no respondre a cap de les demandes que fan.

Bellocq, acompanyada de Zaida Nadal (arquitectes), Neus Cornella (economistes) i Natàlia Rossa (odontòlegs), ha explicat que després de diversos contactes amb l’administració i amb representants europeus, i també arran d’una assemblea extraordinària del Consell de Col·legis Professionals, han decidit fer sentir la seva veu sense cap voluntat de trencar relacions amb el Govern ni deixar d’assistir a les reunions a les quals se’ls convoqui, però també deixant clar que “hi ha una diferència entre un tractat d’associació i un tractat d’adhesió” i que ara mateix, “parlant d’associació estem beneïts; acabarà sent una adhesió per blocs i per a això el país no està preparat”.

Bellocq avisa que “hi ha una diferència entre un tractat d’associació i un tractat d’adhesió” i que ara mateix, “parlant d’associació estem beneïts; acabarà sent una adhesió per blocs i per a això el país no està preparat”

Els professionals liberals denuncien que en cap moment no se’ls ha exposat què demana Europa exactament ni quina és la posició de Govern. I que a partir d’aquí, el parer dels professionals i les més de vint lleis que des de fa cinc anys s’estan fent arribar a l’administració per treballar-les, des de tots els col·legis, estan quedant al calaix.  “El discurs sempre és agradable: ‘No us preocupeu’. Però al final del conte sempre tot és que no”, ha afirmat gràficament Bellocq, que ha alertat que la resposta davant un referèndum, “avui no seria positiva”. De fet, la presidenta dels col·legis professionals ha alertat que hi ha molt perills.

Tant el Govern com diversos dirigents europeus haurien deixat clar als professionals que no hi haurà cap excepció a dos principis que Brussel·les considera claus: la llibertat d’establiment i la lliure prestació de serveis. En relació amb això, Bellocq ha explicat que són conscients que “Mònaco està negociant de manera més seriosa” i sí que es preveuen derogacions als principis bàsics de la Unió respecte dels quals “a nosaltres se’ns parla, com a molt, d’una transitòria com s’ha fet amb el tabac”.

Seminari presidit per Xavier Espot sobre l'estat de les negociacions amb la UE.

Relacionat

Els professionals liberals temen ser ‘moneda de canvi’ en la negociació de Govern amb la UE

Els col·legis professionals han posat dos exemples fonamentals del que reivindiquen. D’una banda, que el Govern no pretén fixar com a obligatori que qualsevol professional que es vulgui establir al país hagi de tenir, com a mínim, el nivell B2 de català. La supressió d’aquesta obligació ja seria una mena de “trepitjar l’essència del país”, més enllà de dificultar la qualitat dels serveis, que els professionals liberals asseguren que és allò pel qual vetllen. Alhora, el consell també reclama que siguin els col·legis professionals “els que han de continuar aprovant els professionals que vindran”, perquè és cada col·lectiu el que coneix les necessitats i requisits que han de complir els professionals i no pas la secretaria d’Estat d’Afers Europeus.

“El que volem és que hi hagi una lògica de país i de mercat. I que hi hagi una qualitat de servei”, ha manifestat Bellocq amb l’aprovació de les altres compareixents. Els professionals liberals afirmen que fa temps que demanen revisar la llei d’inversió estrangera perquè ha evidenciat moltes deficiències. I es considera que deixar el mercat dels serveis totalment obert pot comportar un daltabaix en la qualitat. La presidenta dels col·lectius professionals, que ha lamentat que quan es fan preguntes concretes al Govern no hi ha respostes, ha deixat clar que “en molts països petits europeus hi ha hagut excepcions, fórmules” per no haver d’assumir en la seva totalitat la lliure prestació de serveis.

Comentaris (13)

Trending