Els professionals liberals temen ser ‘moneda de canvi’ en la negociació de Govern amb la UE

La gran majoria de col·legis que aglutinen des d’advocats a enginyers passant per fisioterapeutes o odontòlegs tenen molts dubtes que l’executiu estigui realment defensant els seus interessos a Brussel·les

Seminari presidit per Xavier Espot sobre l'estat de les negociacions amb la UE.
Seminari presidit per Xavier Espot sobre l'estat de les negociacions amb la UE. C. ESTEVE / SFGA

Els professionals liberals temen que en la negociació per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), Govern hagi cedit a qualsevol defensa dels interessos de sectors com l’advocació, els economistes o els odontòlegs, per citar-ne sols tres, per així poder tenir més força o poder exigir més cessions en altres matèries o sectors com ara el financer. En resum, segons diverses fonts, els professionals rivals consideren que se’ls està tractant com una mena de ‘moneda de canvi’.

Les reunions mantingudes entre els col·lectius professionals i els representants d’aquests que han assistit en les trobades que darrerament el Govern ha convocat per posar al dia els agents econòmics i socials del país en relació amb les converses que es mantenen amb Brussel·les no agraden gens ni a advocats, ni a arquitectes, fisioterapeutes, odontòlegs i un llarg etcètera. Entre altres coses perquè hi ha la sensació entre els col·lectius professionals que tot està amanit. Que tot està dat i beneït.

Els professionals liberals reivindiquen un cert grau de proteccionisme que ara mateix des de l’executiu no es garantiria de cap manera. Segons les fonts consultades, alguns dels col·lectius professionals del país estan veient com qüestions que el Govern del Principat considera d’impossible consecució en les negociacions amb Europa, els seus homòlegs, per exemple de Mònaco, les estan assolint. I, en cas contrari, hi ha una plantada generalitzada.

L'advocada Sophie Bellocq presideix l'agrupació de col·legis professionals.

Relacionat

Els professionals liberals alerten dels perills d’Europa i de l’opacitat del Govern

Ara mateix, la majoria de col·legis professionals del país, que no vol dir que siguin tots, són molt poc proclius a l’acord d’associació que es planteja. En cert manera, el degà dels advocats, Xavier Sopena, ja va advertir aquest divendres que l’acostament a Europa ha de ser un marc d’oportunitats de veritat. D’aquí que es va demanar que es lluiti pel manteniment de certes especificitats andorranes.

Però la sensació generalitzada dels interlocutors dels col·legis professionals és que Govern ho té tot embastat. I que no té cap ganes d’obrir cap combat amb Brussel·les en pro d’aquest sector econòmic, d’aquest grup de professionals que pot aplegar unes 5.000 persones a tot estirar en el conjunt del país. D’aquí que en funció dels propers passos que es donin des de l’administració, la posició dels professionals liberals podria esdevenir més bel·ligerant.

Comentaris (3)

Trending