Els professionals liberals alerten dels perills d’Europa i de l’opacitat del Govern

Els advocats i altres col·lectius sectorials estan analitzant l’impacte de l’acord d’associació que l’executiu negocia amb la UE després del seminari sobre la lliure prestació de serveis

L'advocada Sophie Bellocq presideix l'agrupació de col·legis professionals.
L'advocada Sophie Bellocq presideix l'agrupació de col·legis professionals.

Alarmes enceses entre les associacions de professionals liberals. En general, els col·legis temen l’impacte que pot tenir per als seus interessos l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea (UE). Alhora, lamenten que el Govern no està sent transparent. Que no posa tota la informació de què disposa damunt de la taula dels agents econòmics i socials del país quan es reuneix amb representants d’aquests.

L’opacitat governamental s’hauria evidenciat, almenys per a la majoria de professions liberals, durant el seminari sobre lliure prestació de serveis celebrat aquest dilluns i presidit pel cap de Govern, Xavier Espot. Del malestar i el neguit que hi ha entre els professionals liberals n’ha donat compte els darrers dies l’ex-degana del Col·legi d’Advocats i actual presidenta de l’agrupació de col·legis professionals alhora que representant dels lletrats en les reunions sobre l’acord amb la UE, Sophie Bellocq.

Bellocq està mantenint contactes amb els diferents col·lectius professionals per mantenir-los al corrent de la trobada de dilluns. Aquest dijous, per exemple, i per via telemàtica, va exposar davant els seus col·legues advocats l’exposat durant el seminari i s’hauria mostrat implacable en allò que considera que s’està negociant un acord que no és gens bo per als professionals liberals i que, des de l’òptica d’aquests -no només dels advocats, sinó també d’altres professions- no es pot subscriure.

Els advocats -almenys segons l’exposat per Bellocq-, consideren que hi ha raons de forma i de fons que fan insostenible l’acord que s’està cuinant

Els advocats -almenys segons l’exposat per Bellocq-, consideren que hi ha raons de forma i de fons que fan insostenible l’acord que s’està cuinant. Quant a les primeres, hi ha cert malestar amb Govern atès que es donava per fet que els seminaris i taules de treball es considerava que eren fòrums de debat on es podrien fixar posicions per negociar amb Europa i la realitat és que quan s’exposa el que hi ha, no hi ha marge de maniobra. Tot el que es posa damunt la taula, es dóna per fet.

En aquest sentit, però, les fonts consultades han lamentat que “no s’està donant des del Govern tota la informació” alhora que se sap que “qüestions que ens venen com a impossibles, a altres estats que també estan negociant un acord -en referència a Mònaco i San Marino- sí que se’ls estan concedint”. “Hi ha informacions contradictòries alhora que no se sap del cert què està negociant el Govern”, han explicat les fonts consultades, que han avisat que “estem lluny d’arribar a un acord” alhora que “és molt preocupant com s’estan plantejant les coses”.

Quant als motius de fons, que s’estan analitzant, les fonts consultades han posat, per ara, tres exemples no exhaustius d’una relació que serà més àmplia. Per exemple, no es concep com el Govern no es pot posar fort en el fet que qualsevol professional que vulgui exercir a Andorra hagi d’estar obligat a saber el català. Tampoc no s’accepta que no es puguin establir limitacions quant a permisos d’immigracions o similars en relació amb aquells sectors professionals el mercat dels quals es consideri saturat.

El seminari celebrat aquest dilluns.

Relacionat

Doble acord després del seminari sobre la lliure prestació de serveis

Finalment, també s’esmenta la qüestió del cabal comunitari en un doble sentit. D’una banda, es deixa clar que es pretén ser estat associat i no membre de la UE. Per tant, no es comprèn el per què de la imposició des de Brussel·les de l’assumpció de tot el cabal comunitari o gairebé. Alhora, es lamenta que siguin els professionals liberals els que hagin d’assumir gairebé de forma íntegra aquesta cabal mentre altres sectors econòmics del país hauran vist, a través de la negociació, aminorat l’impacte normatiu a integrar.

Per tot plegat, hi ha una coincidència força generalitzada que, ara mateix, “l’acord d’associació que s’està negociant, en l’estadi actual, no és bo per als professionals liberals” i, en conseqüència, que no es pot ratificar. Encara queda marge, però el malestar i l’alerta semblen evidents.

Comentaris (13)

Trending