Embargada una societat que es ‘ven’ com un laboratori de cànnabis a Andorra

Enstand SL està constituïda des del 2015 i el novembre de l’any passat va obrir un comerç que es promou a les xarxes com un centre d’investigació del cànem, més enllà de promoure’n el cultiu

Imatge que Enstand Lab mateix pretén fer veure que és el seu laboratori a Andorra.
Imatge que Enstand Lab mateix pretén fer veure que és el seu laboratori a Andorra. ENSTAND

Ara que es parla de regularitzar al Principat el cultiu del cànnabis per a usos medicinals -o cosmètics, segons el cas- resulta que fa més de sis anys que hi ha constituïda una societat andorrana que assegura dedicar-se, entre altres, al cultiu del cànem, al desenvolupament de línies d’investigació sobre aquest producte. De fet, almenys des del novembre passat, que es va formalitzar l’obertura d’Enstand Lab, s’intenta fer veure que a Andorra hi ha fins i tot un laboratori en la matèria. Resulta, això sí, que des del març passat, per ordre judicial, la societat està embargada.

Els impulsors de la societat Enstand SL des del setembre del 2015 són dos espanyols vinculats, d’una manera o altra, al negoci del cànnabis: Pedro Hors i Alejandro Cantanero. El primer figurava també en una consultoria (Gerconsult) establerta a Girona i que el passat febrer, curiosament, es va dissoldre. El segon és, des del maig del 2020, administrador solidari d’una societat que es dedica a l’explotació de finques rústiques i equipaments i instal·lacions que li són pròpies. La societat s’anomena Ibergreen Drying Solutions i està domiciliada a una població -Palol de Revardit- propera a Banyoles.

Pedro Hors i Alejandro Cantanero, vinculats a empreses gironines ja lligades al sector de la producció de CBD, són els impulsors d’una companyia que manté que les verticals del seu negoci andorra són l’aprofitament de la flor, l’aprofitament de les llavors en el denominat ‘novell food’ i els usos cosmètics, medicinals i veterinaris del cannabidiol

A ningú no se li escapa que a Girona és on es concentra una part important del cultiu de cànnabis almenys a Espanya, un país que els darrers anys ha esdevingut un dels principals productors de la matèria. Hors i Cantanero ja tenien des de molt abans posada en marxa la societat dedicada, entre altres coses, a l’assessorament en matèria de telecomunicacions i o a la gestió de béns mobles i immobles. I també al cultiu de plantes diverses. Des de flors, al cànem. La societat, com el comerç, estan domiciliats en un edifici de l’avinguda Fiter i Rossell, a Escaldes.

I Enstand Lab, legalment el comerç, és el laboratori d’investigació sobre el cànnabis. De fet, l’empresa assegura dedicar-se a la producció agrària i la postproducció industrial, l’extracció en les diverses variants, la destil·lació, purificació i formulació, la importació i l’exportació, la investigació i el desenvolupament o l’explotació i comerç de les fibres del cànem. Perquè normalment sempre es refereix a cànem i no a cànnabis, tot i que aquest terme també apareix. De fet, la pròpia companyia diu d’ella mateixa que “neix l’any 2020 amb l’objectiu d’implantar al territori d'Andorra un laboratori que tingui com a missió tancar el cercle industrial del cànem”.

És a priori ben estrany que sense ser legal la producció de cànnabis al Principat, aquesta societat aconseguís ser legalitzada fa tan temps. I que es promocioni com si tal cosa. I és que Enstand Lab barreja sense manies referències a autoritzacions andorranes amb legislació espanyola i fins i tot europea, deixant clar que les normes del Principat en cas de dubte no podrien anar contra els dictats europeus.

“Qualsevol legislació nacional que prohibeixi la comercialització del cannabidiol (CBD) fabricat en un altre Estat membre, quan s'extregui íntegrament de la planta, va en contra del Tractat de Funcionament de la UE”, manté l’empresa, que recorda que “la prohibició de l'ús del cannabidiol (CBD) obtingut de la planta totalment o obtingut de processos sintètics no és coherent, ni compleix l'objectiu últim de protegir la salut pública”. I aquí ja no parla de cànem. La substància queda ben clara.

I també deixen clares les verticals del negoci: l’aprofitament de la flor, l’aprofitament de les llavors en el denominat ‘novell food’ i els usos cosmètics, medicinals i veterinaris del cannabidiol. Vaja, un complet. I ara perquè la societat està embargada. Però resulta que fa temps que Enstand Lab es publicita per les xarxes mentre a Prat de la Creu i a Prat del Rull mantenen debats sobre la necessitat o no de regular el cultiu del cànnabis.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending