L’economia andorrana iniciarà aquest 2023 un procés d’estancament

El creixement previst del PIB real serà aquest any només del 0,8% amb una inflació plausible del 3,9% i amb uns increments del nombre d’assalariats que haurien de ser cada cop més petits des d’ara i fins al 2027

Projeccions econòmiques.
Projeccions econòmiques.

Les projeccions macroeconòmiques efectuades pel departament d’Estadística a partir de les dades que es donen en els països de l’entorn albiren un procés d’estancament de l’economia andorrana per als propers anys, especialment aquest 2023. Amb tot, en cap cas hi hauria retrocés però sí que la creació de riquesa no serà la que hi havia hagut anys enrere i l’increment de contractacions, malgrat ser-hi i, per tant, estimar que la població continuarà creixent, cada vegada serà més baix.

Les dades macroeconòmiques publicades aquest dijous i que avaluen el període 2022-2027 serien bones sempre que les estimacions amb què es treballa d’Espanya, França i la zona euro acabin sent reals. Per tant, qualsevol variació que hi hagi en l’entorn pot fer modificar les projeccions per a Andorra, la generació riquesa de la qual, aquest 2023 seria de tot just un 0,8%. Aquest és el percentatge que Estadística atribueix al PIB real per a enguany. El nominal, que té en compte la inflació se situaria, sempre segons el treball d’Estadística, en el 4,9%.

Les projeccions econòmiques són molt conservadores quan a l’evolució dels preus, del cost de la vida. I si el 2022 va deixar un IPC del 7,1%, per aquest exercici en curs l’estimació de la inflació el situa Estadística en un 3,9%. Segons les dades publicades pel departament governamental, l’increment del cost de la vida seria cada vegada inferior. És a dir, l’IPC aniria reculant sent, però, sempre positiu. Això sí, des del 2024 i fins al 2027, sempre que les estimacions es compleixin, sempre per sota del 2%.

La generació de riquesa dels propers anys mai no tornarà a ser, en el lustre que ve, el que hi ha hagut el 2022 pel rebot derivat de l’estrebada negativa que va resultar ser, òbviament, la pandèmia. Certament, segons les dades publicades aquest dijous, l’any de més estancament hauria de ser aquest 2023. Però en els propers exercicis tot just s’arribaria a un increment del 3,1% el 2025. La resta d’exercicis s’estarà per sota d’aquesta xifra.

Si s’extrapolen les dades en relació amb la massa salarial i, sobretot, el nombre d’assalariats, es pot afirmar que Estadística segueix preveient que la població continuï anant a l’alça. Això és una interpretació a partir del fet que s’estima que els dos conceptes esmentats relacionats amb el mercat laboral indiquen que hi haurà un increment, especialment destacat per concloure que la població anirà a l’alça és el fet que el nombre d’assalariats anirà creixent. Però els percentatges d’increment seran cada vegada més baixos.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending