Dos de cada cinc busos pateixen retards

Govern preveu iniciar el desplegament de planells informatius amb els horaris a les parades durant el 2023, procés que ha de permetre que la majoria de punts en disposin durant el 2024

Un bus passant per Prat de la Creu.
Un bus passant per Prat de la Creu.

Govern admet que la puntualitat és un dels aspectes que cal millorar del servei de bus. Així, en el darrer any, aproximadament només tres de cada cinc vehicles han completat el recorregut en el temps establert. Per tant, dos de cada cinc van amb retard. Des de l’executiu també s’avança que durant el 2023 hi ha previst iniciar el desplegament de panells informatius dels horaris a una sèrie de parades i que l’objectiu és que la majoria de punts del país ja tinguin aquesta tecnologia a partir del 2024.

Així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en resposta a les preguntes escrites que va formular el conseller general del grup socialdemòcrata Carles Sánchez. Justament, una de les qüestions del parlamentari escaldenc se centrava a saber el nombre de retards registrats des de l’entrada en vigor de l’abonament a 30 euros (setembre 2021) i de la gratuïtat pels residents (juliol d’enguany. El Govern ha volgut remarcar que molts dels endarreriments “estan subjectes a factors no controlables”, com ara problemes en la mobilitat però també a altres com les avaries.

Per controlar-ho, l’indicador que s’ha fet servir és la puntualitat de la línia en percentatge. És a dir, es té en compte quantes vegades un vehicle arriba a l’hora establerta al final del recorregut. I es comprova com la mitjana entre setembre del 2021 i el passat agost es va situar en un 61%, amb pics positius d’un 69% el primer mes del període i altres més dolents, com 54% del maig. En línies generals, es pot dir que dos de cada cinc vehicles triguen més temps del previst a completar el tram assignat.

Un bus de la línia d'Encamp pleníssim.

Relacionat

Transports ara sí que té constància de les anomalies després d’una altra jornada de caos al bus

Sánchez també demanava per si es preveia equipar les parades amb panells informatius sobre els horaris i, sobretot, el temps que triga a arribar un bus. Gallardo explica que s’ha encomanat a FEDA Solucions “una prova pilot” que té l’objectiu de “definir la tecnologia més idònia segons l’emplaçament i l’alimentació elèctrica disponible a les marquesines”. Així, en un principi, es posarien a un mínim de set punts.

Amb les conclusions d’aquest test, “es preveu que l’any 2023 s’iniciï una primera fase per equipar les parades més importants”. I ja de cara al 2024, la segona part del projecte que hauria de permetre arribar a “la majoria” de punts de recollida d’usuaris del país.

Des del Govern s’admet que a l’hora d’estima els passatgers que a partir de setembre farien servir les línies de bus es va fer amb “incertesa”. S’assegura, però, que un cop començat el curs escolar Transports ha estat en contacte amb les companyies per “anar ajustant les necessitats a la realitat”. Així, “quan es comprova que la capacitat s’aproxima al límit o que en certs moments uns serveis determinats registren una alta afluència, s’estudien mesures de correcció, com pot ser afegir un vehicle de reforç, augmentar les freqüències dels autobusos o disposar d’un vehicle amb més capacitat”. S’admet que, en funció de la incidència es pot trigar més a corregir-se perquè abans es vol fer “un control i un seguiment de l’episodi per obtenir dades i avaluar l’existència d’un patró”.

Sobre les errades en l’aplicació Mou-T_B, Govern explica que es treballa “amb les dades dels sistemes de geolocalització de myBus, que identifica el vehicle, si va amb retard o abans d’hora en relació amb la programació teòrica”. Per això, es remarca que si un bus no la respecta o hi ha retencions, “l’aplicació no pot informar correctament dels horaris teòrics i/o reals dels serveis”.

Etiquetes

Comentaris (12)

Trending