Transports ara sí que té constància de les anomalies després d’una altra jornada de caos al bus

El Govern anuncia un reforç de la línia L4 fins a Soldeu en detectar un increment d’usuaris per la temporada hivernal; els trajectes estatals no són els únics que no rutllen, el bus a la demanda d’Escaldes tampoc roda fi

Un bus de la línia d'Encamp pleníssim.
Un bus de la línia d'Encamp pleníssim.

Un cap de setmana i una allau de crítiques han hagut de passar perquè allà on Govern no tenia constància de res, ara ja hi hagi reforços. Després d’una altra jornada de caos al bus, especialment en les línies que s’enfilen cap a la Vall d’Orient, el Govern ha anunciat un reforç a la línia L4 des d’aquesta tarda per fer front a l’augment d’usuaris. El reforç es fa fins a Soldeu malgrat que la línia s’estén fins al Pas de la Casa. Els trajectes estatals no són els únics que viuen immersos en el caos, el bus a la demanda d’Escaldes, per exemple, tampoc no roda fi.

Segons una comunicació de Govern, a partir d’aquest dilluns a la tarda, la línia L4 del transport nacional regular es veurà reforçada amb una freqüència més cada hora per poder donar un servei més eficient als usuaris de l’autobús, avançant-se així al reforç previst a partir de l’1 de desembre a les zones properes als sectors vinculats amb la neu per l’arribada dels treballadors temporers. La comunicació oficial no fa ni un sol esment de les múltiples incidències hagudes les darreres setmanes. Ni una paraula. De fet, al ministre responsable del departament de Transports, Jordi Gallardo, divendres no li constava una sola incidència. Sí que es constatat una necessitat.

Ara bé, en la reunió celebrada aquest dilluns a primera hora, el Govern ha acordat amb la companyia adjudicatària reforçar la línia del Pas de la Casa (L4) en el seu tram entre l’Estació Nacional d’Autobusos i Soldeu i en ambdós sentits de la marxa. Segons el comunicat oficial, fins ara l’L4 ha mantingut una freqüència habitual entre setmana de 30 minuts. Amb l’ampliació del servei, un nou bus se sumarà als ja existents cada hora, donant així més cobertura per tal que els usuaris no hagin d’esperar-se tanta estona i els vehicles vagin menys plens.

En aquest cas, els busos de reforç només arribaran fins a Soldeu i tornaran a baixar, perquè es considera que el nombre màxim d’usuaris s’acumula a Soldeu i Canillo. La capacitat dels vehicles que donaran servei a aquesta ampliació de freqüència és la mateixa que els busos que ja cobreixen aquedat línia, pel que s’espera que podran donar servei a un nombre elevat d’usuaris. La voluntat d’aquesta ampliació, assegura el Govern, és la de donar una resposta ràpida a una necessitat constatada per tal de continuar facilitant al màxim l’ús del transport públic.

El ministeri i la companyia de busos ja treballen en idear una solució més permanent per a la temporada d’hivern. I és que segons que han explicat usuaris del bus aquesta mateixa tarda, la situació és caòtica. I no només a la L4. La L2 també massa per moments complexos. Busos plens, gent esperant a les parades que veuen passar els vehicles sense poder-s’hi enfilar. I un malestar i un enuig més que constant i un rere l’altre.

DEMANDA A ESCALDES

I la situació de ‘plenitud’ en els busos que van especialment cap a la Vall d’Orient contrasta amb la situació del bus a la demanda d’Escaldes. Tampoc rutlla. Però no és perquè estiguin col·lapsats de gent, sinó perquè el servei és tan a la demanda, tan detallista, tan precís, de fet és un servei de taxi pràcticament gratuït que fa que molts dels usuaris que el demanen s’hagin d’esperar molt temps, moltíssim. I això també genera malestar. De fet i alguns usuaris potencials que fins i tot després de fer el ‘tràmit’ amb l’aplicació acaben sol·licitant els serveis d’un taxi perquè no hi ha manera que arribi el vehicle.

Els minibusos, d’una desena de places, tot sovint porten una o dues persones, que les traslladen punt a punt, porta a porta, però això fa que hi hagi molts desajustaments. Segons alguns usuaris, els càlculs de l’aplicació no acaben de ser prou bons i el temps d’espera pot arribar a ser de més d’una hora en alguns casos. Per això alguns usuaris plantegen si en el cas d’Escaldes no seria més eficient establir trajectes fixes que cobrissin les grans zones o trajectes parroquials.

Etiquetes

Comentaris (11)

Trending