El desenvolupament sostenible marca la primera jornada de la Trobada Empresarial

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha indicat que Andorra aportarà la seva experiència per a traçar el camí cap a la transició energètica

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó en una de les intervencions.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó en una de les intervencions. Ronnie Pino

La primera jornada de la Trobada Empresarial Iberoamericana s’ha centrat en un dels objectius de la Cimera, el desenvolupament sostenible. En aquest marc, s’han celebrat dues taules rodones amb representants de Medi Ambient de diversos governs i amb caps d’empreses punteres en aquest àmbit. Entre els participants a les dues intervencions ha estat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó.

Xavier Espot i Clara Arpa, presidenta del Pacto Mundial España han coincidit en assenyalar durant la primera jornada que "el desenvolupament serà sostenible o no serà". A més, José Luis Bonet, president de la Cambra de Comerç d'Espanya, ha posat en relleu el paper de la Unió Europea en aquest canvi: “el camí passa per la sosteniblitat, la digitalizació, la formació que, en definitiva, es allò que connecta amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides”.

En l’esdeveniment previ ‘Diálogo Iberoamericano: ¿Qué agenda medioambiental para el futuro?’, Calvó ha posat en relleu la recuperació d’aquesta agenda de la Conferència Iberoamericana, després d’11 anys sense celebrar-se, i sota la Secretaria Pro Tempore (SPT) d’Andorra. Calvó ha assenyalat que, fruit de la feina d’Andorra al mandat de la SPT ha sortit una declaració basada en tres eixos: la recuperació, conservació i ús sostenible de la biodiversitat, la promoció d’uns sistemes de producció i patrons de consum que permeten la transició cap a una economia més sostenible i circular i la innovació com a motor de desenvolupament sostenible.

En aquesta intervenció, la ministra ha aprofitat per fer una crida a la societat i implicar-la en aquest canvi, indicant que la sortida de la crisi “ha d’orientar-se cap a la transició verda, tenint en compte que els models econòmics que aporten pels paràmetres mediambientals sempre resulten més beneficiosos”. També ha assenyalat que aquesta trobada prèvia a la Cimera ha permès presentar l’informe per al Desenvolupament Sostenible a Iberoamèrica 2021 de La Rábida. Amb aquestes dades, els estats poden tenir els indicadors per seguir amb major detall l’agenda iberoamericana.

“La inversió público-privada serà un element essencial de la recuperació després de la crisi sanitària”

En la segona taula rodona, ‘Energia y transición ecológica en Iberoamérica: claves para una salida verde de la crisis’, tots els participants han estat d’acord a dir que les energies renovables són de vital importància per a la transició energètica. En aquest aspecte, Calvó ha indicat que aquest canvi va lligar a una major i més forta inversió publico-privada, destacant que “serà un element essencial de la recuperació després de la crisi sanitària”. També ha indicat la ministra que Andorra compta amb un marc normatiu i jurídic per impulsar i facilitar la inversió privada en infraestructures energètiques.

Respecte al paper d’Andorra en aquesta transició, Calvó ha explicat que, tot i que el país no pot ser part activa en la reducció de volums d’emissió, “podem aportar la nostra experiència”. Així, la ministra ha destacat el sistema de finançaments que pot resultar interessant, sobretot, per a alguns països sud-americans i per la Llei de transició energètica implementada anys enrere i que també pot servir de full de ruta per a alguns estats.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending