La crisi de la Covid-19 encara afecta el 52% de les empreses

L’última enquesta sobre l’impacte econòmic de la pandèmia, portada a terme per la Cambra i Andorra Recerca + Innovació ha posat en relleu una millora de la perspectiva amb què les entitats del país afronten el segon semestre de 2021

Presentació de la tercera enquesta de la Cambra de Comerç i Andorra Recerca + Innovació
Presentació de la tercera enquesta de la Cambra de Comerç i Andorra Recerca + Innovació Pilar Candel

Durant el mes de juliol, 400 empreses de tots els sectors i escollides aleatòriament van participar en l’enquesta portada a terme per la Cambra de Comerç (CCIS) en col·laboració amb Andorra Recerca + Innovació. Es tracta del tercer procés participatiu que es porta a terme per veure l’afectació de la crisi de la Covid-19 al teixit empresarial del país. En aquesta ocasió, ha posat en relleu que fins al 52% de les entitats del Principat encara es troben amb dificultats, tot i que s’ha observat una millora respecte al qüestionari anterior, portat a terme al gener.

Tot i que l’enquesta ha demostrat que la Covid-19 encara té una gran influència negativa en el sector econòmic del país, les empreses s’han mostrat una mica més optimistes de cara al segon semestre de 2021. Concretament, el 12% de les entitats es plantegen tancar i aturar completament la seva activitat. Encara es tracta d’una xifra elevada, però inferior al 19% que es va observar al gener. D’altra banda, un 13% confien en les mesures de Govern per no haver de posar el punt final.

“El moviment i l’alleugeriment de les restriccions ha ajudat a fer que aquesta opinió sigui molt més optimista”

Josep Maria Mas, president de la CCIS, ha indicat que tot i que es pot considerar que encara hi ha moltes empreses que veuen la possibilitat de tancar, “el moviment i l’alleugeriment de les restriccions ha ajudat a fer que aquesta opinió sigui molt més optimista”. Així i tot, Mas assegura que, des de la Cambra, es posarà a l’abast de tots aquells que ho requereixin les eines i les ajudes “com fórmules de gestió, que els permetin anar una mica més lluny i poder recuperar el seu funcionament normal”. A més, confia en què cada vegada menys empreses vulguin aturar la seva activitat.

En aquest sentit, el director d’Andorra Recerca + Innovació, Joan Micó, ha exposat que els sectors que més s’han vist i que continuen afectats han sigut tots aquells que depenen directament del turisme, com puguin ser agències de viatges o hostaleria. Però, sobretot, Mas ha destacat als autònoms, que són un dels grups més perjudicats, sent el 52% de les empreses amb una major vulnerabilitat.

D’altra banda, respecte a les perspectives de futur i, sobretot, per als pròxims sis mesos, un 63% de les empreses pensen que no tindran un impacte negatiu, en comparació al 18% que sí que ho pensen. Mas ha destacat que, un dels majors neguits de les entitats és la incertesa enfront de la durada d’aquesta crisi, tot i que un 23% dels enquestats asseguren que pensen que serà de més d’un any.

Moltes altres, segons ha explicat Micó, ja es troben en nivells prepandèmia i no es troben ja gairebé afectats per la situació sanitària. Es tracta, principalment, del sector de la construcció, farmàcia i grans magatzems. Aquests sectors asseguren que se’n podran sortir amb els seus propis recursos i que la seva activitat no s’ha vist greument afectada.

Mas ha assegurat que, el futur que espera per al teixit empresarial andorrà és molt diferent al que hi havia fins a l’actualitat, ja que ha patit “força canvis”. Ha mostrat les seves esperances en què no s’augmentin, de nou, les mesures restrictives que puguin afectar a l’activitat econòmica i, una vegada més, ha volgut remarcar que es facilitaran programes per a qui ho necessiti, “per adaptar-se a aquesta nova realitat i millorar la seva competitivitat”.

 

Comentaris (4)

Trending