Els constructors apugen el to i alerten que durant l’hivern s’aturaran moltes obres d’excavació

L’ACODA anuncia que ja va advertir a Govern que els centres de transferència de terres eren inviables econòmicament tal i com es plantejava i urgeixen els comuns a trobar solucions a la problemàtica dels abocadors

Una imatge de l'abocador de Beixalís.
Una imatge de l'abocador de Beixalís. COMÚ DE LA MASSANA

Els constructors es troben entre l’espasa -una normativa que pot frenar l’autorització de noves obres- i la paret -que és la falta d’abocadors de terres. Enmig d’aquesta cruïlla de camins, l’Associació de Contractistes d’Obra Pública (ACODA) ha emès un comunicat en què, tot i ser reiteratiu, aixeca una mica més la veu i adverteix que els propers mesos, durant l’hivern, s’aturaran moltes obres d’excavació, “suposant un greu impacte en tots els col·lectius que hi formen part, amb especial perjudici a propietaris i promotors”.

L’ACODA, que avisa també dels efectes que està tenint la inflació, exposa en el comunicat que ja al seu dia va advertir Govern que tal i com es plantejaven els centres de transferència de terra, la gestió d’aquests esdevindria econòmica inviable. A aquesta circumstància atribueixen els constructors el fet que hagi aparegut cap proposta i que la resolució parcial del tema del dipòsit de terres no pugui pas arribar per aquesta via. Per tant, es torna a insistir als comuns que facin la feina de recerca de terrenys que puguin esdevenir abocadors.

L'abocador de terres de Beixalís.

Relacionat

Fracassa el procés per trobar espais provisionals on abocar les terres de la construcció

En el comunicat s’exposa que “des del passat mes de febrer amb l’anunci del tancament de l’abocador de Beixalís, l’ACODA ha estat alertant reiteradament de la problemàtica i exposant la greu situació que es podria arribar a donar en el cas de no disposar d’abocadors”. La patronal manté que “la manca de planificació i disposició d'abocadors per poder dipositar les terres, per part de la majoria dels comuns, així com el tancament prematur de l’abocador de Beixalís tot i no haver-ne exhaurit la seva capacitat, ha portat la situació a un estat que propiciarà l’aturada de moltes de les obres d’excavació durant el període hivernal, suposant un greu impacte en tots els col·lectius que hi formen part, amb especial perjudici a propietaris i promotors”.

Una imatge d'una màquina excavadora a l'abocador.

Relacionat

Filloy entén que són els comuns els que han de trobar solució a la manca d’abocadors

L’ACODA explica que aquest fet “agreuja ja de per si la complicada situació que travessa el sector a causa de la inflació, amb especial incidència pel cost de les matèries primeres, i la falta d'empatia dels establiments públics a l’hora d'aplicar revisions de preus tal com fan per llei la resta de països del nostre entorn”. Els constructores atribueixen a aquest fet que “algunes obres públiques ja s'han quedat desertes i les obres en curs de licitació es veuran afectades”. Per tot plegat es demana especialment als comuns “una solució ferma que respongui ja a la problemàtica amb l’obertura de nous abocadors, per garantir la continuïtat de l’activitat del sector i trobar en aquest sentit, una sortida viable i programada en aquest moment tan delicat pel nostre sector”.

DIRECTRIUS

L’ACODA també deixa clar que el sector de la construcció “està preocupat per la incertesa de la seva activitat a mig-llarg termini per l’aplicació de les noves directives urbanístiques, aprovades pel consell de ministres”. La patronal de la construcció, que segons la nota hauria demanat de poder acudir a la reunió de Govern, assegura que es manté “atent amb la mateixa preocupació la capacitat dels recursos naturals, dels serveis i de les infraestructures necessàries per garantir el nivell de qualitat de vida al nostre país”.

Etiquetes

Comentaris (10)

Trending