El Consell General podria autoritzar la cessió del Prat de la Farga a Grífols el 15 de juliol

La petició per part del Govern ja està tramitada a la cambra i ara hi ha una setmana de terminis durant la qual els grups podrien, tot i que tot indica que no ho faran, presentar una esmena de devolució

Una simulació del futur centre que es preveu construir a Ordino.
Una simulació del futur centre que es preveu construir a Ordino. GRIFOLS

El Consell General ja té formalment la petició de Govern perquè la cambra autoritzi la cessió dels terrenys del Prat de la Farga per poder-hi construir el futur laboratori de Grífols. La petició ha estat admesa a tràmit i tot fa preveure que la votació, més que previsiblement positiva, es podria realitzar en un ple previst pel 15 de juliol. En la documentació aportada, l’executiu insisteix en els importants beneficis que tindrà la instal·lació al Principat de la multinacional farmacèutica.

L’acord ja ha estat publicat al Butlletí General del Consell General. No es votarà de seguida, sinó que s’obre un termini de set dies durant els quals els grups parlamentaris podran presentar esmenes. No podran ser, però, parcials. Únicament podran ser de devolució del text a l’executiu.

En principi, no es preveu que cap de les bancades les presenti. Una altra cosa serà el que acabi fent la consellera no adscrita Carine Montaner. La parlamentària va ser l’única que, el passat mes de maig, es va abstenir en la votació de la modificació del Codi de l’Administració impulsada, justament, per permetre aquesta cessió de terrenys. A banda, no s’ha estat en les darreres setmanes d’expressar els dubtes que li genera el projecte.

Simulació de l'interior d'un dels laboratoris que Grifols projecta a Ordino.

Relacionat

Grifols pretén desenvolupar cinc patents cada any al centre de recerca d’Ordino

La petició ve acompanyada per una ingent documentació amb la qual el Govern justifica les bondats del projecte així com els motius que justifiquen tant l’autorització per prestar la parcel·la del Prat de la Farga com la declaració del laboratori com a projecte d’interès nacional, necessària per a tirar endavant algunes de les actuacions necessàries, com ara la construcció d’un vial d’accés, el cost del qual està valorat en uns 900.000 euros i que haurà d’assumir el mateix executiu.

També es defensa que el laboratori s’emmarca en la necessària “transformació i modernització econòmica d’Andorra” que requereix una “diversificació de l’activitat”. També es posa en relleu que “en un escenari postpandèmic la investigació en biomedicina i en biotecnologia serà una de les línies mestres dels avançaments científics”. Asseguren que hi ha “avantatges indubtables” com ara la “diversificació econòmica”, l’aposta pel “progrés tecnològic”, l’atracció de talent o la contribució “a la creació d’un entorn favorable per a la instal·lació d’empreses vinculades”.

A banda, es remarca que Grífols invertirà fins a 25 milions d’euros en la construcció del centre i prop de set cada any com a despesa corrent d’explotació i manteniment. També s’assegura que es crearan 65 llocs de treball, dels quals 50 altament qualificats.

Esmena de Terceravia a l’actualització del pressupost

Per altra banda, el Butlletí del Consell General també publica l’esmena a la totalitat que el grup parlamentari de Terceravia+Unió Laurediana ha formulat al pressupost extraordinari tramitat pel Govern per adaptar els comptes del 2021 al nou escenari provocat per la pandèmia. La proposta serà debatuda i votada aquest dijous.

Comentaris

Trending