Grifols pretén desenvolupar cinc patents cada any al centre de recerca d’Ordino

El Govern deixa clar en la documentació per declarar d’interès nacional el projecte que l’equipament “no preveu l’obtenció de beneficis ni el repartiment de dividends”

Simulació de l'interior d'un dels laboratoris que Grifols projecta a Ordino.
Simulació de l'interior d'un dels laboratoris que Grifols projecta a Ordino. GRIFOLS

Grifols -formalment el Govern- preveu desenvolupar cinc patents l’any al centre de recerca en immunologia que es pretén implantar al Prat de la Farga d’Ordino. És una de les dades que es pot extreure del pressupost estimatiu que s’inclou en la documentació tramesa pel ministeri de Territori i Habitatge al comú ordinenc amb l’objectiu d’obtenir -que s’ha obtingut- l’aval a la declaració d’interès nacional del projecte.

L’informe inclou múltiple informació relativa a les característiques de la parcel·la on es construirà el recinte que desenvoluparà la societat que constituiran Andorra Innovació i Recerca (ADI) i un centre biotecnològic de primer nivell internacional. La paperassa tramesa al comú no es refereix mai explícitament a la multinacional farmacèutica d’origen català. Entre moltes altres coses exposa que com que el Govern no té diners, l’únic que pot fer és aportar un terreny de forma gratuïta a la societat que es constituirà per desenvolupar el centre de recerca.

La gestió de la propietat intel·lectual d’aquestes patents s’estima en 2.144.000 euros, que és juntament amb els costos de personal (2.564.900 euros) la partida més quantiosa del cost anual de manteniment i explotació

Moltes de les dades que s’inclouen en els informes, pràcticament tots signats pel director de Territori, Manel Riera, ja han transcendit. La necessitat de fer un accés nou el cost del qual s’estima en 900.000 euros i que serà un accés privat, mai un vial públic i menys encara integrat a la xarxa viària comunal. Serà un accés de vuit metres, dels quals sis de calçada, que inclouen un pont que substituirà el que hi ha actualment, molt degradat. Hi ha modificacions en el pla sectorial viari i en l’eventual desviació d’Ordino, que no està previst que es faci ni a curt ni a mitjà termini.

La construcció del centre es preveu en 24 mesos i la de l’accés, en sis. El Govern “no preveu l’obtenció de beneficis ni repartiment de dividends” en un equipament que “sota cap concepte” no es dedicarà “ni a la producció ni a la distribució”, “exclusivament es dedicarà a la investigació”. I d’aquesta investigació n’haurien de sortir cinc patents l’any. La gestió de la propietat intel·lectual d’aquestes patents s’estima en 2.144.000 euros, que és juntament amb els costos de personal de laboratori (2.564.900 euros) la partida més quantiosa del cost anual de manteniment i explotació que es preveu. Almenys així ho inclou la documentació governamental.

Un moment de la sessió extraordinària.

Relacionat

Un milió d’euros anual en ratolins?

És en aquesta estimació de cost anual que hi figura el milió d’euros destinat a un viver que no està gens clar què vol dir i sobre el qual, per exemple, durant la sessió de consell de comú extraordinària d’aquest dijous la consellera de Movem Ordino, Sandra Tudó, ha demanat més informació sense que de moment s’hagi aclarit res. Dins el cost anual (consumibles, electricitat, seguretat, cantina o manteniment i conservació serien les altres partides en què s’estima una inversió de 100.000 euros o més) també s’hi inclou una amortització anual (trenta anys les construccions, quan el conveni en principi és per a 25; deu anys els equips) a raó d’1.554.500 euros. Tot plegat suposa un cost anual total de més de 8,5 milions d’euros.

La construcció

El pressupost estimatiu de la construcció està valorada segons la paperassa governamental en 25.265.000 euros. En aquest cas, les partides més importants són les relatives a l’obra civil (s’estimen 8 milions en aquest capítol) i la confecció dels laboratoris, que haurien de tenir un cost de 8 milions més a banda dels 3,5 que s’hauran d’invertir per equipar-los. És a dir, els 3,5 milions són per l’instrumental, per dir-ho d’alguna manera.

Les altres partides destacades quant a l’estimació de la construcció del centre de recerca serien l’equipament de les oficines, la cafeteria i un auditori -es posa de relleu que més enllà de la investigació també es vol fer divulgació i que al centre s’hi faran sessions diverses de caràcter científic- a raó de dos milions d’euros més; 1,1 milions destinats a la generació del fred i la calor necessaris als laboratoris i, després i entre altres, 800.000 euros per un SAI i 750.000 euros en equipaments informàtics.

I és clar que per justificar l’interès nacional del projecte es remarca allò de l’alt valor afegit, de ser un esquer per a l’atracció d’altres centres o empreses biotecnològiques referents, la diversificació econòmica, l’atracció de talent o, també, la retenció d’aquest talent, facilitant que investigadors andorrans presents puguin ‘tornar a casa’ o altres professionals del futur no hagin de deixar el Principat per poder desenvolupar les seves investigacions. En fi, estimacions fetes en un paper per sostenir un procediment legal. Del paper a la realitat, un parell d’anys d’estar a l’expectativa o una mica més hi tot.

Comentaris (1)

Trending