Un milió d’euros anual en ratolins?

Ordino avala la declaració d’interès nacional del projecte de Grifols amb l’oposició de Dolsa i tot un seguit de dubtes exposats per la consellera de Movem, que demana que el comú s’impliqui a fons en el seguiment i control de tot el que envolti el futur centre de recerca

Un moment de la sessió extraordinària.
Un moment de la sessió extraordinària. Toni Solanelles

Un viver valorat en un milió d’euros anual. Un viver de ratolins per disposar de la matèria primera per poder dur a terme els assajos necessaris per avançar en immunologia al centre de recerca que Grifols projecta a Ordino? És l’enèsima pregunta que sorgeix sobre el projecte i, de moment, la darrera. L’ha posat sobre la taula la consellera de Movem Ordino Sandra Tudó durant el no-debat sobre l’aval comunal a la declaració d’interès general del laboratori que vol construir la multinacional farmacèutica al Prat de la Farga.

Que l’informe del comú seria favorable, igual com el relatiu al vial que s’ha de construir a l’esmentada finca de casa Rossell per tal de facilitar l’accés fins al lloc on està projectat el centre de recerca immunològica, era una evidència. «Confiem cent per cent en el Govern», ha deixat clar el cònsol major, Josep Àngel Mortés, en el transcurs d’una sessió de consell extraordinària. Aquest divendres l’executiu hauria d’acordar l’interès general del projecte de Grifols per tal que abans del final d’aquest període de sessions, tot just en quinze dies, el Consell General pugui beneir el mecanisme que facilita a una proposta com la de la farmacèutica saltar-se una part de la normativa vigent.

Mentre Dolsa es demana «què vol fer Grifols a Andorra que no pugui fer a Irlanda» Mortés respon que «confiem cent per cent en el Govern» sense baixar al detall i les concrecions sol·licitades per Tudó

Per exemple, Grifols no haurà de respectar la limitació que imposa el pla d’urbanisme ordinenc en relació a la potència màxima que poden tenir els equipaments d’ús industrial. Multiplicarà per quaranta el màxim permès. I no passa res perquè tindrà l’aval de la declaració d’interès nacional. L’informe que havia de fer el comú d’Ordino com a institució de tutela del territori on s’implanta el projecte ha rebut el suport de la majoria demòcrata-liberal i de la minoria de Movem Ordino, tot i que Tudó ha mostrat alguns dubtes. El també conseller de la minoria Enric Dolsa s’ha oposat a l’aval comunal perquè està en desacord amb el projecte de Grifols pel «perill que suposa per a la salut pública». Fins que no es garanteixi «que no hi ha risc per a la salut», el representant de X’Ordino mantindrà sempre la negativa al laboratori, ha deixat clar.

L’al·legat de Dolsa, reiterant arguments ja exposats fins ara, ha tingut un abast genèric. «Què volen fer a Andorra que no els deixin fer a Irlanda», s’ha demanat entre altres coses l’ex-cònsol, que ha recordat que a l’inici, pensant que es tractava d’un centre farmacèutic, estava a favor del desembarcament de Grifols a Ordino, al Principat, però que en saber que venia la multinacional a fer recerca la situació va canviar. «Això té molts riscos, i el dia que hi hagi un problema, que veient com van les coses hi serà, Andorra no està preparada per afrontar-los», ha insistit Dolsa tot recordant la manca del pla de negoci o la claredat amb l’aliança establerta entre Grifols i el Govern. «Allò més greu és que no s’ha explicat a la població què es farà allí dins.»

Sandra Tudó ha estat més mesurada en la crítica. Però les seves puntualitzacions, per concretes, han tingut un abast més punyent. I han evidenciat que el comú, del projecte concret, no en té ni idea. Segons Mortés, ni toca ara ni li pertoca a la corporació. Hi ha aspectes que competeixen sols al Govern i «segur que ha estudiat molt bé el projecte i s’ha valorat molt bé». Però Tudó ha posat sobre la taula tres qüestions, sols tres, que analitzant la documentació annexada a l’informe en relació amb la declaració d’interès nacional, li han generat dubtes a ella i al seu equip. Del món de la biologia com és de formació, la consellera de Movem Ordino s’ha mostrat favorable a l’arribada de Grifols, una empresa que ha assegurat que coneix bé. Fins i tot ha mostrat el seu acord a l’experimentació amb ratolins («em vaig passar la carrera disseccionant ratolins», ha recordat) per tal de poder avançar en la lluita, per exemple, contra els càncers. Ara, també ha deixat clar que una cosa són ratolins i una altra...

Més enllà de la possibilitat que no s’usin altres animals que no siguin rosegadors, Movem Ordino alerta que de la documentació que ha vist es parla també de l’extracció de gasos, i demana saber de quins gasos es tracta

Per això ha mostrat la seva sorpresa perquè en la paperassa consultada hi figura una partida anual d’un milió d’euros («molts diners», ha recordat) a un viver que no està clar de què deu ser però que s’associa a la cria dels animals amb els quals s’hagi de fer els assajos pertinents. Tudó, a banda de tractar la qüestió de la potència energètica que necessitarà Grifols i deixar dit que espera que això no suposi cap problema per a d’altres punts de la parròquia, també ha evidenciat un tercer element. Segons la consellera, en la documentació fins ara facilitada hi apareix la construcció d’una canalització per a la sortida de gasos. És clar, Tudó s’ha demanat «de quina mena de gasos estem parlant», perquè ha recordat que ja amb el centre esportiu hi va haver un debat i fins i tot polèmica sobre si el fum que sortia d’aquella instal·lació era blanc o era negre. Com a concepció general, s’ha dit, Movem Ordino està d’acord amb el projecte. Però Tudó ha deixat clar que «el comú hi ha d’estar al darrere i ha de supervisar alguns punts».

La majoria comunal amb Mortés al capdavant no han sabut respondre a cap dels dubtes concrets de la consellera del grup lligat al PS. També ha deixat clar al cònsol que ni li pertoca ni ara és el moment. Que el que es debatia era l’interès nacional d’un projecte que està convençut que «es convertirà en un centre dinamitzador de la parròquia i del país» alhora que pot «crear llocs de treball». Sobre els interrogants plantejats per Tudó, el cònsol ha reconegut que «fins a aquest nivell de detall no hem baixat» alhora que ha recordat que «cadascú té les seves competències» i «fem confiança al Govern». Ara bé, Mortés no ha negat que hi ha molts aspectes sobre el projecte vers els quals al ciutadania, també el comú, «està a l’expectativa».

Hotel Casamanya

El vial que s’haurà de fer perquè es pugui arribar fins a l’indret del Prat de la Farga on es farà el laboratori de Grifols tindrà un cost, fet i fotut, d’un milió d’euros. Ningú no ha rebatut aquesta qüestió atès que s’entén que és el que costa la construcció, que inclou fins i tot algun pont. Tambñé vinculat amb la proposta de la farmacèutica d’origen català hi ha el futur de l’antic Hotel Casamanya. Mortés ha reiterat que «no hi ha res tancat» i, com ha admès també Dolsa, sembla que el quart d’Ordino no és gaire partidari de vincular l’immoble a Grifols.

El cònsol ha recordat que la possibilitat de convertir l’antic hotel en una residència per als investigadors del futur centre de recerca no va ser res més que una conversa amb el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el cap de Govern, Xavier Espot. I que l’important de veritat és «donar un ús» a l’edifici. Implícitament, el mandatari comunal ha reconegut que seria més interessant ubicar al Casamanya alguna activitat diferenciadora, que sumi a banda de Grifols, que «aporti valor afegit». En aquest sentit, i sense posicionar-se de cap de les maneres, ha reconegut que hi ha interès de privats per impulsar un centre educatiu seguint les directrius del sistema Montessori en aquell espai.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending