Els concessionaris veuen necessari reformular el pla Engega per ajudar a aturar la frenada de vendes

L’AIVA admet certa inquietud per la davallada d’operacions en els turismes, que s’atribueix en gran part a l’alentiment econòmic provocat per l’increment dels tipus d’interès i per l’encariment del cost dels cotxes, entre un 10% i un 15%

Un cotxe exposat a un concessionari.
Un cotxe exposat a un concessionari.

El sector de l’automoció admet que es mira amb inquietud la frenada en la venda de vehicles que s’està vivint els darrers mesos. Es té clar que, en gran part, es deu a un alentiment de l’economia que ja es detecta fruit de les pujades dels tipus d’interès. I, també, al fet que el programa Engega d’enguany s’està destinant a operacions de l’any passat que no van entrar llavors. Per això, demanen algun canvi amb el pla i que també abasti els híbrids no endollables. Paral·lelament, també s’admet que el cost dels cotxes s’ha encarit -entre un 10% i un 15%- i, per tant, és un altre factor que afecta.

El que està clar és que l’activitat als concessionaris, un dels sectors que més bé s’havien recuperat dels pitjors estadis de la pandèmia -amb l’excepció del vehicle industrial que, justament, ara viu un moment positiu-, ara va a la baixa. Es frena. Les dades són clares: pel que fa als turismes, la davallada d’operacions ha estat entre gener i juliol del 17% en comparació a les xifres del 2022. I les dades ja estan per sota de les registrades el 2018 i el 2019. És a dir, abans de la crisi sanitària i econòmica desfermada pel coronavirus.

Això sí, es tracta d’una evolució desigual. El president de l’Associació d’Importadors de Vehicles, Carles Sansa, apunta que no tots els models pateixen aquesta davallada. Al contrari, els de gamma alta mantenen bones xifres, amb marques com Audi, BMW o Mercedes. “És el sector mitjà-baix el que està patint”, apunta.

Així, explica que “hi ha molt client que ara s’està quiet”. En canvi, “qui té diners, cap problema”. Això, manifesta, “és una mica el reflex del que està passant; pujant els tipus d’interès, atures l’economia i s’està aconseguint. A qui frena? Als mateixos de sempre”. Així doncs, el cost del finançament per qui el necessita s’ha encarit. Però també ho ha fet el mateix producte.

Un concessionari del Principat.

Relacionat

Continua el fre en la venda de vehicles i les matriculacions sumen sis mesos de caiguda

Com en gairebé tots els àmbits, la inflació ha afectat l’automoció. De mitjana, l’increment del preu ha estat entre “el 10% i el 15%”, segons indica Sansa. “Només el transport, ja ho ha fet de forma indecent”, comenta. A banda, malgrat que els problemes de subministrament s’han reduït, encara hi ha altres dificultats. Per exemple, el fet que els concessionaris han de pagar a les marques abans, gairebé “quan el vehicle surt de la fàbrica”. Per tant, suposa un nou escenari a l’hora de fer funcionar els negocis.

Un altre motiu que afecta la davallada de vendes, a l’entendre del president de l’AIVA, és el fet que “el pla Engega no està del tot vigent”. Deixa clar que “està demostrat que és un èxit, ja que s’esgota cada any”. Ara, “la percepció al carrer és que enguany no hi ha hagut”. En realitat, recorda, s’ha impulsat però “amb matriculacions que es van fer l’any passat i que ara entren al programa”.

Per això, no amaga que, en la seva opinió, toca fer alguna actuació diferent. “Si no incrementar la dotació, potser fragmentar-la una mica més. Donar accés a vehicles d’altre tipus, que afavoria més les vendes”, argumenta. Com a exemple, recorda que ara no hi entren els híbrids no endollables quan, justament, són un dels models que més sortida tenen.

Davant les xifres d’aquests primers mesos de l’any, el sector es manté “a l’expectativa”. Segona Sansa, “la preocupació no és tant la baixada de matriculacions com el fet que estigui frenant l’economia en aquest sector de client que ha deixat de comprar vehicles”. En canvi, el comportament és positiu en els vehicles industrials. “És una necessitat. El país treballa i ho fa bé perquè el moment econòmic és bo. Si fa falta un vehicle d’empresa, no hi ha més remei que adquirir-lo”, reflexiona Sansa.

Comentaris (14)

Trending