Els concessionaris confien a consolidar la recuperació el 2022 malgrat els problemes d’abastiment

El sector va tancar l’any passat amb xifres properes a les prèvies a la pandèmia, amb l’excepció del vehicle industrial, i espera que aquesta dinàmica es mantingui en un exercici on s’entén que guanyarà protagonisme l’ocasió i la segona mà

Clients a un concessionari de cotxes.
Clients a un concessionari de cotxes.

El sector de l’automoció ha tancat el 2021 amb la sensació d’haver-se recuperat de forma força acceptable de la crisi provocada per la pandèmia. Les xifres de vendes s’aproximen a les del 2019, amb l’excepció dels vehicles industrials. Per això, el sector fa un balanç positiu de l’exercici. A la vegada, es marca la fita d’intentar seguir millorant el nombre d’operacions en un 2022 que, avisen, estarà marcat encara per les dificultats de subministrament. En aquest context, guanya importància el producte d’ocasió i de segona mà i, també, els serveis de manteniment.

Dades a la mà, el sector va tancar el 2021 amb una xifra de matriculacions per sobre de la del 2020. En concret, un 19% més. En total, i segons les xifres fetes públiques des del departament d’Estadística, es van tancar 4.376 operacions, en comparació a les 3.676 d’un any abans. Ara bé, per saber l’estat real dels concessionaris, la dada que cal buscar és la del 2019. Llavors, abans de l’esclat de la pandèmia, es van tancar fins a 4.519 vendes. Per tant, tot just un 3% menys.

Al llarg del 2021 Estadística va registrar fins a 4.376 operacions, un 19% més que l’any anterior i xifra propera, tot just un 3% per sota, de les 4.519 del 2019

Pel que fa a la tipologia dels vehicles, els turismes mantenen xifres molt similars i, en canvi, les operacions amb motocicletes han experimentat una considerable millora. Qui més pateix és el sector industrial. Les operacions amb camions i camionetes, tot i un cert repunt en els darrers mesos del 2021, encara estan per sota de les habituals: 306 només l’any passat per les 436 del 2019.

“La idea era tornar a treballar al ritme d’abans de la pandèmia i no ha anat pas malament”, comenta el president de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA). Així, assegura que “en termes generals, no podem estar descontents”. I més recordant els pitjors moments de la pandèmia: “si ens ho arriben a dir el març del 2020 o durant la segona o la tercera onada, no ens ho creiem”.

A l’entendre de Sansa, les dades “demostren que el país funciona i tira endavant”. Així, posa en relleu que “si venem vehicles, és el resultat que altres activitats funcionen bé”. Admet, però, que “l’industrial encara pateix” malgrat que apunta a certs brots verds: “a poc a poc, també agafa el camí de la recuperació”.

El sector afronta amb una doble sensació el nou any. Per un costat, la seguretat que hi ha interès dels clients per comprar. “El mercat seguirà demanant i consumint”, indica Sansa. Per l’altre, però, les dificultats de subministrament que, alerta, van per llarg. “La perspectiva és que fins ben entrat el 2023 no s’estabilitzarà tot”, indica.

Per tant, els pròxims mesos hi ha dos tipus de negoci dins de l’automoció que agafaran rellevància. El primer, el mercat d’ocasió o segona mà. Això sí, alerta Sansa, amb el risc d’una pujada de preu causada, justament, per la manca d’oferta. Davant aquesta situació, el president de l’AIVA avisa que “el client haurà de triar entre pagar una mica més o esperar”. I en aquest segon cas, és on entren els serveis de manteniment, com ara tallers mecànics o de recanvis.

“Són dificultats amb què hem d’aprendre a conviure”, avança Sansa, confiat però a poder-ho fer. Així, de cara a aquest 2022, la fita que es marca l’entitat que presideix és superar la xifra de vendes del 2021, tot i que “cal veure què hi haurà per vendre”.

Etiquetes

Comentaris

Trending