Les companyies de les línies de bus dubten que Govern posi per escrit l’acompte de la compensació

El departament de Transport no ha citat Coopalsa i Nadal fins dilluns que ve per analitzar la gratuïtat anunciada en el transport públic

Un dels busos de la línia d'Ordino aquest migdia.
Un dels busos de la línia d'Ordino aquest migdia. Toni Solanelles

Les companyies concessionàries de les línies de transport públic cada dia tenen més dubtes que el Govern posi per escrit que pretén lliurar un acompte de la compensació econòmica que ha de fer a les empreses per la decisió unilateral de l’administració de reduir el preu dels abonaments mensuals. Dirigents de Coopalsa i Nadal lamenten cada cop més el fet que l’executiu llanci propostes, ofertes o promeses al vent però sense cap mena de diàleg previ o suport escrit. Un altre exemple: l’anunci del transport gratuït.

Suposadament, el bus hauria de ser gratuït per a tothom -si s’ostenta l’abonament mensual- a partir de l’1 de juny. Hores d’ara, però, ja han sortit qüestions logístiques que farà retardar l’entrada en vigor d’una mesura, estrella gairebé, per combatre la davallada de poder adquisitiu de molts ciutadans. Fins dilluns vinent no s’ha convocat les companyies a una reunió per parlar de la qüestió. Les empreses no coneixen quines són les dificultats logístiques que han frenat la gratuïtat del transport. Fonts consultades, però, suposen que Govern va fer l’anunci sense tenir clar els filtres que volia posar en la mesura. El cost que pensa que tindrà la mesura comporta que no hi hagi barra lliure en el transport. Per tant, segurament caldrà establir en quines condicions es podrà accedir al servei de bus sense haver de pagar ni un sol cèntim d’euro.

Diversos busos de línia davant l'estació nacional.

Relacionat

Les companyies de bus exigeixen a Govern que posi per escrit la proposta de compensació

Mentrestant, Coopalsa i Nadal passen ja pel novè mes sense ser compensats per la reducció de l’abonament mensual. Hores d’ara no hi ha cap solució en l’horitzó. Després que el ministre de Finances, Eric Jover, afirmés que les companyies el que havien de fer era agafar l’avenç de la compensació que el Govern ja reconeixia i que després es discutís la resta, no s’ha sabut res més de la qüestió. Qualsevol cosa s’hauria d’incloure en una addenda en el contracte inicial, ara ja molt desvirtuat. I semblaria ser que l’executiu no té pas cap interès en incloure una addenda amb l’acompte.

I respecte de la solució final, tampoc no hi ha noves per part de l’administració. Les companyies continuen mantenint que es tracta d’una qüestió tècnica i no pas de gran complexitat si es vol atendre, justament, la tecnicitat. Les empreses, però, ja comencen a malfiar-se i pensar que el Govern pressiona no pagant per aconseguir haver d’assumir menys compensació. O això, o que la caixa de cabals governamental està més magra del que pot semblar.

Comentaris (3)

Trending