Les companyies de bus esperen que la compensació definitiva per la gratuïtat es tanqui en poc temps

Un cop superat el malestar pel fet que no s’avisés que els 1,31 fixats ara era una xifra provisional, les operadores entenen que la negociació entre els seus experts i els de Govern ha de ser relativament senzilla

Un bus de línia nacional per l'avinguda Meritxell.
Un bus de línia nacional per l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

La reunió entre Govern i les companyies de bus ha servit per reconduir el malestar que s’havia generat arran que, dimecres, l’executiu anunciés la nova compensació per la gratuïtat del servei: 1,31 euros per viatge efectivament realitzat. Els operadors han rebut amb satisfacció l’aclariment que aquesta xifra és provisional i que es podrà modificar en funció de la negociació que, ara, ha de fer-se entre experts de totes dues parts. Les empreses confien que sigui ràpida i que ja el mateix febrer hi hagi l’import definitiu.

L’enuig per l’anunci de Govern va ser provocat, essencialment, pel fet que no s’advertís -el portaveu Cesar Marquina no ho va dir en cap moment- que la xifra fixada era provisional. Ho van acabar indicant el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el secretari d’Estat, Èric Bartolomé, ja dijous. I aquest matí s’ha traslladat a les empreses.

Un bus passant per Prat de la Creu.

Relacionat

Govern calcula que el nou sistema de compensació pels busos estalviarà un milió l’any

Així doncs, finalment hi haurà la negociació demanada pels operadors. De fet, hauria de començar ja la setmana vinent. “Entenem el canvi de sistema. És més lògic fer-ho per validació que per abonament”, ha apuntat el responsable d’Autocars Nadal, Bartumeu Gabriel. A més, ha volgut recordar que el model encara vigent fins al dia 31, “el van decidir ells mateixos perquè volien impulsar la gratuïtat ràpidament en el seu moment”.

Les companyies esperen que la negociació entre experts vagi amb celeritat. “Jo crec que això ha de ser ràpid, sempre que no es barregin més coses. Aquí es tracta de treure quin és el preu de la validació”, ha comentat el gerent de Coopalsa, Gabriel Dalleres. Similar opinió té el responsable d’Autocars Nadal. “Els experts contactar ja la setmana vinent. Espero que, pel bé de tothom, al febrer estigui tancat”, ha indicat.

Sobre quin pot ser la xifra final, tots dos han apostat per la prudència. “Hi ha tants paràmetres a calcular que no ho puc dir; variants com el gasoli o si hi haurà més línies”, ha apuntat Gabriel. Per això, entén que “els experts han de fer càlculs i valorar”. Per la seva banda, Dalleres ha manifestat que “dependrà més de l’agenda i que es vagin trucant i analitzant el tema que no pas de la dificultat de trobar un acord”.

Etiquetes

Comentaris

Trending