La CEA alerta del risc dels canvis a les quotes Immigració i aposta “per una fórmula intermèdia”

La patronal avisa que les restriccions poden afectar moltes empreses, especialment de l’hoteleria i la restauració, i exigeix Govern que calculi i els informi de quina pot ser l’afectació real abans de prendre cap decisió

Gerard Cadena, en primer terme, durant la conferència sobre contractació organitzada per la CEA.
Gerard Cadena, en primer terme, durant la conferència sobre contractació organitzada per la CEA.

La Confederació Empresarial ha alertat de l’impacte que els canvis en la normativa d’immigració poden comportar per al teixit econòmic. I, en especial, per a sectors com ara la restauració i l’hoteleria. Per això, han demanat a l’executiu que calculi quina pot ser aquesta afectació abans de prendre cap de decisió. Des de la patronal, es considera que no es pot passar del tot a res i es demana que s’avaluï la possibilitat d’alguna fórmula “intermèdia”, tot recordant que, fins i tot amb la regulació actual, encara costa molt trobar personal en èpoques fortes de turisme.

Així ho ha comentat el president de la CEA, Gerard Cadena, que ha admès que ara fa uns dies van mantenir una trobada amb Govern on se’ls va avançar aquests plans. Es vol restringir de forma important la immigració per evitar que el creixement de població no sigui assumible per manca de recursos, com ara l’habitatge. El sector empresarial, però, ha rebut amb certa inquietud l’anunci, especialment alguns sectors que en depenen de forma important i que, a més, els darrers anys, han tingut problemes segons en quines èpoques, per cobrir totes les plantilles necessàries.  

L'hostaleria i la restauració serien dels sectors més afectats.

Relacionat

Govern replanteja la política de quotes per restringir les contractacions temporals

En aquest sentit, Cadena ha recordat que “després de la pandèmia es van relaxar molt alguns mecanismes”. Ara, es voldria “tornar a la situació del 2019”, fet que, per exemple, també comportaria la desaparició del que s’ha conegut com a quota d’estiu. El dirigent de la CEA ha advertit, i així s’hauria transmès a l’executiu, que abans de prendre cap decisió cal analitzar curosament què comportarà.

“Vam comentar que caldria saber quina pot ser l’afectació real”, ha explicat. En aquest sentit, ha recordat que hi ha sectors, com ara l’hoteleria o la restauració, que podrien patir molt per trobar personal. De fet, ha remarcat que, fins i tot amb l’actual reglamentació, encara els hi costa perquè “és un problema estès no només a Andorra sinó a totes les zones turístiques del nostre entorn; tothom té la mateixa dificultat”. Per això, en certa forma, el missatge que s’ha transmès és que cal actuar amb cura.

Cadena ha apuntat que “potser caldria una proposta intermèdia” que suposés “no tancar del tot”. Una fórmula que no sigui com l’actual però tampoc tan restrictiva com la que vol, almenys d’inici, aplicar Govern. Ara, s’està a l’espera de tenir la informació sobre el nombre de treballadors, especialment temporers, als quals podria afectar aquest canvi i, sobretot, com es traduiria això de cara a les empreses.

El màxim responsable de la CEA ha avisat que “per part nostra sempre és preferible créixer que no pas decréixer”. També ha indicat que “farem tot el que sigui necessari per intentar trobar la millor solució”.

Etiquetes

Comentaris (17)

Trending