Els canvis a la Llei òmnibus tiren endavant entre els retrets de l’oposició

Els socialdemòcrates acusen Govern de manca d’anticipació mentre que des de Terceravia es posa el focus en la possibilitat que mantenir la reducció dels lloguers pugui vulnerar la Constitució

Pere López, crític amb Govern, durant la seva intervenció al Consell General.
Pere López, crític amb Govern, durant la seva intervenció al Consell General. PS

El Consell General ha aprovat la modificació de la tercera Llei òmnibus, per adaptar les ajudes als sectors empresarials més afectats per la pandèmia del coronavirus a l’actual situació. Ho ha fet, però, amb divisió entre els grups de la majoria i els de l’oposició. Des del PS i Terceravia s’ha criticat al Govern. Els socialdemòcrates, pel que consideren una manca d’anticipació i previsió. Des del grup liderat per Josep Pintat, en canvi, s’ha lamentat la inseguretat jurídica que comporta el canvi que, fins i tot, han alertat, pot fer grinyolar la Constitució.

El text, entre altres accions, amplia al mes d’abril la reducció dels lloguers destinats a negocis fins a un màxim del 40%. A la mesura, a més, s’hi podran acollir ara les empreses que gestionen allotjaments turístics. El canvi legislatiu vol adaptar la llei a l’actual situació, en la qual continuen les restriccions als països de l’entorn i, per tant, les enormes dificultats per a l’arribada de turistes.

El ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, durant la compareixença.

Relacionat

Govern preveu un estiu bo com el passat però admet que si no fos el cas no hi ha pla B

Per als socialdemòcrates, es tracta d’un escenari que era perfectament previsible fa mesos i, per això, s’ha lamentat “la manca de capacitat d’anticipació” del Govern, a qui ha acusat d’esperar “un hivern gairebé normal” quan es va presentar el pressupost. “Falta visió i entendre millor què està succeint realment”, ha apuntat.

Des de la formació també s’ha criticat la “insuficiència de les mesures”, especialment pel fet que només es permeti una reducció del 40% per les quotes de lloguer quan “molts comerços tenen davallades molt superiors de les xifres de negoci”. Sí que s’ha “celebrat” el fet d’ampliar la mesura als allotjaments turístics, “empreses que han estat pràcticament abandonades durant un any”, ha indicat López. Per aquests motius, el grup ha optat per abstenir-se en la votació.

Des de Terceravia, Joan Carles Camp també ha estat crític amb Govern, tot i que per motius diferents als apuntats des de la bancada socialdemòcrata. El parlamentari ha acusat l’executiu de “legislar per tapar forats sense tenir preveure les conseqüències i amb l’únic horitzó de guanyar el 2023 costi el que costi”. El polític massanenc ha alertat que amb tants canvis legislatius es posa en risc “la seguretat jurídica”.

Especialment crític s’ha mostrat amb la decisió d’allargar la reducció dels lloguers. Al seu entendre, fins i tot podria anar contra la Carta Magna. “La Constitució diu que no es pot privar ningú de l’ús dels seus béns. Això només es pot fer sota l’estat d’alarma”, ha apuntat. Per tant, tampoc, s’ha volgut donar suport al text.

Taules i cadires plegades d'un bar.

Relacionat

La rebaixa del lloguer als locals per a negoci s’amplia al mes d’abril i als allotjaments turístics

La modificació legislativa, però, ha estat aprovada gràcies als grups de la majoria. Des del Govern s’ha defensat el text com a equilibrat i s’ha negat manca d’anticipació. “Ens demanen tenir la previsió sobre què passarà. Això no és possible. Seríem el primer govern del món que sabria quan acaba l’epidèmia”, ha manifestat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo per a qui “allà on vostè [al PS] veu falta de previsió jo hi veig capacitat de reacció, flexibilitat i agilitat que som capaços de tenir quan fa falta”.

En representació dels tres grups de la majoria, ha parlat la demòcrata Maria Martisella. La consellera general encampadana ha defensat que el text es basa en tres pilars claus: adaptabilitat, diàleg i equitat. “Havíem de buscar una corresponsabilitat compartida. Tots volem evitar que s’abaixin persianes i s’acomiadin persones, però els propietaris han fet ja un gran esforç”, ha comentat.

Comentaris (3)

Trending