Una de cada tres sol·licituds d’ERTO són refusades

Poc més de 4.000 treballadors tenen des de l’1 de gener el contracte suspès o la jornada reduïda mentre que 425 més estan en espera que els confirmin la situació

El balanç dels ERTOs des de l'1 de gener.
El balanç dels ERTOs des de l'1 de gener. GOVERN D'ANDORRA

Una de cada tres sol·licituds que s’han formalitzat des de l’1 de gener per poder suspendre el contracte laboral o reduir la jornada han estat desestimats per l’administració, que encara té un centenar de peticions sobre la taula per resoldre. Hores d’ara hi ha 4.049 assalariats amb la jornada reduïda o el contracte suspès i 425 més estan pendents que es resolgui la seva situació.

En global, des de l’1 de gener s’han presentat 803 sol·licituds formulades per un total de 703 empreses diferents i que afectaven 6.011 treballadors. D’aquestes, fins ara 266 han estat denegades (174 empreses per 1.537 assalariats) mentre que 437 -de 448 empreses i afectant 4.409 treballadors- han estat resoltes favorablement.

Com ha recordat el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, hi ha un centenar de demandes encara pendents de resoldre, de les quals 19 seran acceptades ben aviat per la via del silenci administratiu favorable. N’hi ha 69 pendents de resposta per part de l’empresa i 12 que estan pendents de revisió pels tècnics del ministeri. El ministre ha recordat que l’administració té deu dies per respondre qualsevol sol·licitud, i que el termini s’interromp sempre que es faci qualsevol petició de nova informació o el que sigui.

Aquesta manca de resolució de les sol·licituds o el fet que es detecti un sol error que paralitza tot l’expedient sencer explicaria, segons Gallardo, el retard que hi ha en el pagament de la prestació que ha d’abonar l’administració. També és cert que a Treball van desbordats, segons altres fonts, i que això està alentint molt els processos. En surten perjudicats els treballadors sense que ara per ara hi hagi una solució factible.

Reglamentar els ERTOs

El titular d’Economia també ha explicat que la fórmula dels ERTO, amb un disseny diferent a l’actual i en un altre context, es mantindrà dins l’ordenament jurídic laboral del Principat. Gallardo ja hauria posat sobre la taula en la darrera reunió del Consell Econòmic i Social que quan acabi la crisi sanitària i econòmica actual s’haurà de treballar, de comú acord amb les patronals i els sindicats, amb la reglamentació de les suspensions contractuals temporals, però no pas com una eina de crisi únicament sinó com un mecanisme laboral més, com a mètode de “reestructuració i reorganització de les pròpies empreses” igual com tenen en altres països, ha remarcat el ministre.

Documents

Comentaris

Trending