Bartumeu fa una crida a amortitzar un deute públic disparat si no es vol acabar com Grècia

Entén que cal anar reduint-lo a poc a poc els pròxims exercicis amb una millor “disciplina fiscal” -que tothom pagui el que toca- i també apostant per doblar una inversió que ha de generar riquesa i, per tant, més recaptació tributària

Jaume Barutmeu, amb diversos exemplars de l'estudi.
Jaume Barutmeu, amb diversos exemplars de l'estudi. G. P.

L’ex cap de Govern Jaume Bartumeu ha llançat una seriosa advertència: Andorra ha de començar a amortitzar un deute públic que, ha recordat, s’ha anat disparant de forma important en els darrers anys, i no únicament per culpa de la pandèmia. Aquesta és la principal conclusió de l’estudi publicat pel Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (CERES). Per al líder de Progressistes-SDP cal una millor “disciplina fiscal” al mateix temps que creix la inversió que sigui realment productiva i creï riquesa. En cas contrari, alerta, es pot arribar a “una situació semblant a la de Grècia”.

L’estudi, ‘Deute públic, preocupació pública – la problemàtica del deute andorrà’, és el segon quadern que presenta CERES. Compta, novament, amb la participació de la consultoria Trasis i, també, amb aportacions de dos exministres de Finances: el socialdemòcrata Pere López i el liberal Ferran Mirapeix. I tots dos, ha volgut remarcar Bartumeu “han treballat separadament i no s’han concertat, tampoc amb els nostres assessors”. Malgrat això, “hi ha coincidències importants tant en l’anàlisi com en les conclusions”.

Una primera dada que ha volgut posar en relleu l’aporta, justament, Mirapeix: “En els últims 11 anys, l’endeutament del Govern s’ha incrementat en un 109% mentre que la pressió fiscal ha passat del 17,9% al 25,5%”. El principal problema, ha apuntat, és que la gran majoria d’aquests diners s’ha destinat a despesa i no a crear capital públic”. Per tant, “s’augmenta la despesa sense pensar que es financen amb deute i no amb la riquesa que es genera”, fet que qualifica de “temeritat”, ja que “suposa hipotecar les futures generacions”. Una situació que s’agreuja amb l’actual “tarannà fiscal dels andorrans”.

Un avís clau que es fa en el treball és que el deute públic ha crescut un 109% entre el 2011 i actualment, mentre que la pressió fiscal ha passat del 17,9% al 25,5%

Actualment, el deute públic se situa per sobre dels 1.300 milions. La pregunta que s’ha volgut fer és si “és sostenible”. I això, ha recordat, en un context de creixement dels tipus d’interès”. Per exemple, les despeses financeres s’han incrementat un 55% els últims dos anys. I pot anar a més en un futur. Amb una advertència, recollida pels experts de Trasis: “Cada augment d’un punt en el cost de finançament del deute representaria en el futur una càrrega addicional de 13 milions d’euros”

Bartumeu ha explicat que, per ser sostenible, caldria que es complissin dues condicions. Primer, l’obtenció d’un superàvit primari als comptes públics. El segon, un cost de finançament inferior a la taxa de creixement del PIB nominal. Totes dues condicions, ha apuntat, estan “lluny de complir-se”. Per això, ha reclamat “moderar sensiblement les visions més optimistes” apuntades des del Govern. De fet, ha afirmat que l’estudi “és una esmena a la totalitat a les declaracions del ministre Jover”.

Deute a l’alça però no ben emprat. L’estudi alerta que caldria incrementar de forma important la inversió. Ras i curt, 25 milions més. Això sí, cercant “la màxima rendibilitat econòmica i social”. En cas contrari, ha alertat, no es podrà generar més activitat econòmica i, pe tant, més recaptació tributària.

I és que aquest punt seria una de les claus per poder afrontar un objectiu que considera molt necessari: amortitzar a poc a poc el deute públic actual, a un ritme de “mig punt anual” a partir del pròxim exercici. Si no es fa, ha alertat, “podríem arribar a estar en una situació com la de Grècia fa vuit anys; ens obligarien a fer les reformes que, ara, els governants no volen fer”.

L’altra pota en aquest objectiu seria una major “disciplina fiscal”. Bartumeu ha assegurat que no parla d’apujar els impostos. Al contrari, ja considera bo els actuals tipus impositius. El que toca és que tothom pagui aquest 10%. En aquest sentit, l’ex cap de Govern entre 2009 i 2011 ha lamentat l’escassa aportació tributària que al seu entendre genera la inversió estrangera arribada al país els darrers anys.

Comentaris (11)

Trending