Bars i cafeteries recuperaran la setmana vinent la franja del migdia

Benazet avança que, si les dades epidemiològiques es mantenen com aquests darrers dies, permetran al sector obrir entre les dotze i les quatre de la tarda, però avisa que costarà més ampliar l’aforament de les taules

Clients a una cafeteria d'Andorra la Vella aquesta tarda.
Clients a una cafeteria d'Andorra la Vella aquesta tarda. T. S.

La franja del migdia serà la propera que els bars recuperaran per poder donar servei. Així, la idea amb què treballa Salut suposaria permetre a aquests establiments, a partir de la propera setmana, poder atendre clients entre les dotze del migdia i les quatre de la tarda. Més complicat, però, seria incrementar el nombre de persones per taula. A l’entendre del ministeri, això encara haurà d’esperar fins a una substancial millora de la situació epidemiològica.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ho ha avançat durant la compareixença davant la comissió de Sanitat i Medi Ambient del Consell General i en resposta a les preguntes formulades pel parlamentari socialdemòcrata Carles Sánchez, que s’ha interessat pels plans de futur per al sector. I aquests, tret d’un canvi radical en l’evolució de les dades, suposarien una nova relaxació de les mesures restrictives, vist que els indicadors epidemiològics són positius. I aquesta implicaria donar als bars i cafeteries més temps per poder donar servei a l’establiment. Si aquest dimarts han recuperat la franja de tarda, a partir de la setmana vinent podrien obrir amb normalitat també durant la del migdia.

El titular ministerial és prudent sobre la possibilitat d’ampliar el nombre de persones que, sense ser del mateix nucli de convivència, poden seure a les taules

És a dir, entre les dotze i les quatre de la tarda. De fet, Benazet ha apuntat que, per ara, les flexibilitzacions que es puguin produir anirien en aquest sentit: ampliar horaris. En canvi, més prudent s’ha mostrat sobre la possibilitat d’ampliar el nombre de persones que, sense ser del mateix nucli de convivència, poden seure a les taules. De fet, ha apuntat que les actuals limitacions (4 persones a terrasses i a restaurants i dos a l’interior dels bars i cafeteries) es mantindran, almenys, fins a una substancial millora de la situació sanitària.

En concret, fins que s’arribi i es consolidi el nivell 2 dels 4 en els quals Govern ha compartimentat la situació sanitària. Actualment s’estaria en el 3, tot i que algun indicador s’apropa ja a les xifres que permetria baixar a la segona fase. “Seria el que tocaria per canviar l’aforament de les taules”, ha comentat Benazet.

El ministre no ha amagat que li preocupa especialment el pugui passar a l’interior dels locals, vistos els estudis que posen el focus principal d’infecció en els aerosols, amb menys risc a l’aire lliure. Per això, ha remarca la importància de mantenir la mascareta posada el màxim temps possible i que només s’ha de treure en el moment de consumir.

Recuperant hores

Aquesta tarda els bars i restaurants han pogut reobrir al públic després de pràcticament dos mesos sense poder-ho fer. La recuperació de la normalitat és progressiva i, en alguns establiments més que en d’altres, tímida. Diferents propietaris o empleats de locals han explicat que es notava cert desconeixement que els establiments podien tornar a servir consumicions, encara que també era evident que en alguns casos, com al bar de la Plaça del Poble, hi havia quatre clients que esperaven a la porta l’obertura amb candeletes.

Els establiments han començat a rebre aquesta tarda, de nou, clients, alguns que esperaven amb candeletes el moment del cafè, d’altres que no les tenien totes

“Ha anat bé, però s’ha d’anar a poc a poc. Ja va passar amb l’obertura als matins”, explicava Francesc Medina, un dels portaveus de la Unió de Bars que es mostrava satisfet perquè el col·lectiu pugui anar avançant fins a intentar poder tornar a treballar el màxim possible amb, també, les màximes garanties possibles i complint amb totes les mesures de seguretat que l’administració imposi. Hi ha hagut algunes cafeteries, al tomb de la plaça Rebés, per exemple, que a mitja tarda estaven prou plens. La gent tenia ganes de tornar a sortir amb la parella o alguns coneguts a compartir un cafè o un tallat. També alguns pares aprofitaven l’espera mentre els seus fills feien algunes de les activitats extraescolars encara en dansa i presencials al centre d’Andorra la Vella.

Aquells locals més ben situats, més de pas, són els que més aviat noten la recuperació, per dir-ho d’alguna manera. De fet, Medina és optimista en vista al cap de setmana. No pas per la recuperació dels turistes, que no és pas això, sinó perquè la zona del centre històric de la capital i la Plaça del Poble s’omplen una mica més de vianants amb el Poblet de Nadal i s’hauria de notar una mica l’efecte. El sector està patint. Però amb l’obertura parcial espera que cada vegada ho faci una mica menys. La qüestió serà veure si ve un altre malaurat rebrot.

Comentaris (1)

Trending