La banca i les autoritats financeres ‘frenen’ la ‘liberalització’ de la inversió estrangera

Els canvis promoguts pel ministeri liderat per Gallardo, que impulsaven un control a posteriori, no són ben vistos per una part del sector que ha de fiscalitzar els capitals i la modificació legislativa probablement quedarà al calaix

Presentació de la modificació legal pretesa a empresaris i inversors.
Presentació de la modificació legal pretesa a empresaris i inversors. SFGA

La modificació dels procediments de la inversió estrangera per fer-la més àgil però, alhora, per poder-ne fer un major seguiment i que se sàpiga amb certesa l’impacte que genera al país podria quedar en no-res. Almenys ara per ara. La banca i les autoritats financeres -UIFAnd i AFA- no veuen gens clara la ‘liberalització’ que impulsaria els canvis legals projectats. Consideren que podria ser nociva en molts aspectes.

Segons fonts coneixedores tant del projecte legislatiu com del posicionament i els neguits de les entitats bancàries i els organismes de control, han explicat que, de manera general, els canvis que es voldrien introduir, anunciats al seu dia davant d’inversors estrangers al Principat pel ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, comportarien molta “inseguretat jurídica”.

Les fonts consultades han explicat que hi ha dos aspectes, especialment, que incomoden, que neguitegen, que tenen molts números d’acabar frenant les modificacions previstes i, almenys en el que queda de legislatura, fer que el projecte de llei quedi al calaix. Una qüestió és la del control posterior de qualsevol inversió. Autoritzar d’entrada i veure després si s’ha complert allò que es deia alhora que permetria valorar l’impacte del desemborsament realitzat. En aquest sentit, AFA i UIFAnd serien molt reticents atès que consideren que això dificultaria la seva feina de filtratge.

El segon aspecte que aixeca molts dubtes, i que en certa manera lliga amb el primer, és el fet que es permeti operar amb comptes bancaris de jurisdiccions diferents a l’andorrana tot i que haurien de ser homologades i de reconeguda solidesa. En aquest sentit, a la banca se li posen els pèls de punxa en pensar que perdria negoci. D’altra banda, no és considera de rebut que una societat andorrana no hagi de tenir l’obligació de tenir comptes a l’Estat. I encara des del punt de vista del control, UIFAnd i AFA creuen que facilitar una operativa bancària estrictament deslocalitzada impediria el degut rastreig comptable si mai és el cas.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending