Aval amb retrets de l’oposició a l’allargament dels ERTO fins a 30 de juny

El Consell General valida la llei que amplia les ajudes als sectors tancats per la pandèmia no sense que PS i, especialment, Terceravia acusin Govern de “manca de previsió”

Jordi Gallardo, durant la seva intervenció.
Jordi Gallardo, durant la seva intervenció. Liberals d'Andorra

El Consell General ha validat l’allargament fins a finals de juny dels ERTO i altres ajudes al teixit econòmic per fer front a l’impacte que puguin provocar les restriccions que siguin necessàries per frenar la pandèmia. El text ha comptat amb el suport de tota la cambra, però des dels dos grups de l’oposició, Terceravia i socialdemòcrata, s’ha lamentat que la tramitació s’hagi hagut de fer a cuita corrents i sense poder participar per fer aportacions al projecte legislatiu. Per això, han criticat el que consideren manca de previsió per part del Govern.

La llei, cal recordar, es va entrar per la via d’extrema urgència i necessitat. És a dir, tot just 48 hores per votar-se i sense possibilitat de fer esmenes. I això és el que ha provocat cert malestar entre les dues bancades de la minoria. Tot i això, totes dues han votat favorablement a l’aprovació del projecte legislatiu, que allarga les ajudes, principalment els ERTO però també altres com ara el suport als autònoms, que ara també es podran acollir a aquesta mesura, fins als 30 de juny.

L'oci nocturn és ara per ara l'únic sector d'activitat tancat del tot.

Relacionat

Els ERTOs s’allargaran fins al 30 de juny de l’any que ve

Així ho ha explicat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha admès que és molt probable que al llarg dels pròxims mesos sigui necessari adoptar mesures restrictives que puguin afectar alguns sectors. “El virus segueix present i cal que tinguem capacitat de reacció”, ha apuntat, tot indicant que “potser haurem de prendre decisions que tinguin un impacte sobre el teixit econòmic”. Per això, ha indicat que aprovar el text “és un exercici de responsabilitat davant el caràcter imprevisible de la pandèmia”. Amb ell, ha afirmat “podrem disposar de les mesures per acompanyar els comerços afectats així com els seus treballadors”.

Els dos grups de l’oposició han votat favorablement a la llei, però no han evitat criticar la rapidesa amb què s’ha hagut de tractar-la. Des del grup socialdemòcrata, Judith Salazar ha apuntat que “ja no parlem d’una situació imprevisible” i ha afirmat que “caldria haver fet un exercici d’anticipació”. Sobre el text, l’ha qualificat de “necessari” tot i lamentar que no tingui “un horitzó temporal més ampli, com a mínim d’un any”.

L'oci nocturn és ara per ara l'únic sector d'activitat tancat del tot.

Relacionat

Els ERTOs s’allargaran fins al 30 de juny de l’any que ve

Més exaltat ha estat el debat amb Terceravia. El parlamentari Joan Carles Camp ha volgut “tibar les orelles a Govern” per la “falta de previsió” tant en la tramitació de la llei com en la gestió de la pandèmia. “No ens podem permetre que els veïns limitin l’accés a Andorra per ser un focus de contagi i perdre una altra temporada d’hivern. Ens hi juguem massa”, ha apuntat.

La tibada d’orelles, però, no ha agafat a l’executiu. Ni a Gallardo, que ha posat en relleu que “cap Govern té aquesta capacitat de previsió; hem d’esperar gairebé al dia a dia perquè els escenaris són molt canviants”. Ni a Xavier Espot, que s’ha embrancat amb Camp en uns intents intercanvi de retrets. En el darrer, el cap de l’executiu no ha dubtat a etzibar al conseller massanenc que “ja que vostè tot ho sap i tot ho preveu, ens ajudaria a ser més previsors” i que “no sap el que s’ha de fer i estic convençut que no ho hagués fet millor que nosaltres”.

Una treballadora en una oficina.

Relacionat

El salari mínim creixerà, almenys, el que marqui l’IPC a finals d’any

Comentaris

Trending