Els ERTOs s’allargaran fins al 30 de juny de l’any que ve

El marc legal actual només preveia la suspensió el contracte i la reducció de la jornada laboral fins aquest 31 de desembre i el Govern haurà de canviar a corre-cuita el text perquè pugui ser vigent l’ampliació l’1 de gener

L'oci nocturn és ara per ara l'únic sector d'activitat tancat del tot.
L'oci nocturn és ara per ara l'únic sector d'activitat tancat del tot. ARXIU

Suspendre temporalment el contracte d’un treballador o reduir-li la jornada laboral sempre que l’activitat econòmica en què s’insereixi estigui afectada per la pandèmia serà possible fins al 30 de juny vinent. El Govern haurà de canviar a corre-cuita el marc legal actualment vigent, que només preveia ERTOs fins al 31 de desembre. El text nou, que s’hauria de tramitar per la via de l’extrema urgència per tal que pugui ser vigent l’1 de gener, és essencialment igual que l’anterior, canviant la temporalitat i algun aspecte més, sobretot relatiu als treballadors autònoms.

El text amb què estaria treballant el Govern, que s’hauria d’aprovar en les properes hores, manté que l’executiu estableix via decret quins són els sectors econòmics que cal tancar o que tenen una afectació greu per culpa de la crisi sanitària i, per tant, quina tipologia d’empreses es poden acollir als ERTOs. Evidentment, les empreses o comerços -perquè queda clar que els comerços de les societats mercantils també poden reduir la jornada laboral dels seus treballadors o suspendre’ls momentàniament el contracte- que es vulguin acollir a la mesura que s’allargarà han d’estar al corrent de les seves obligacions.

Especialment, han d’haver pagat sempre la part corresponent dels salaris que els pertoqués si amb anterioritat s’haguessin acollit al programa d’ERTOS. Tanmateix, només es podran posar en situació de suspensió de contracte o reducció de jornada aquells treballadors que hagin estat contractats abans de l’1 d’octubre d’aquest 2021. La resta de prerrogatives del marc legal que s’està acabant de perfilar és gairebé idèntic a l’actualment vigent.

Això sí, es disposarà la possibilitat que aquelles persones que treballen per compte propi i la seva activitat econòmica sigui suspesa pel Govern o la crisi sanitària comporti una afectació tal que el volum de feina es vegi reduït a l’extrem, podran acollir-se a una suspensió de la cotització a la CASS i a la percepció d’una prestació remuneratòria equivalent al salari mínim que es decreti per al 2022.

En principi, el nou marc legal es vol aprovar en breu -el Govern no ho havia previst abans atenent el clima de bonança que aparentment hi havia, però la situació sanitària s’ha torçat i com a mínim els locals d’oci nocturn i equivalents estan tancats per decret, per exemple- per tal que pugui ser ja debatut aquest dijous i aprovat per la via ràpida al Consell General amb la voluntat inequívoca que no quedi interrompuda la cobertura.

Comentaris (1)

Trending