Les autoescoles confien en una represa més senzilla que la d’altres sectors econòmics

Les empreses esperen que en oferir un servei molt centrat a la gent del país recuperin ràpidament l’activitat normal, tot i que les mesures anticoronavirus alentiran el procés dels exàmens

Un cotxe d'autoescola al camp de pràctiques de Govern.
Un cotxe d'autoescola al camp de pràctiques de Govern. SFGA/J.A.VILADOT

El procés per aconseguir el carnet de conduir també s’haurà d’adaptar a la normalitat postcoronavirus. Caldrà canviar la forma de fer els exàmens, tant el teòric com el pràctic. Així, entre altres,al vehicle només podran entrar tres persones: aspirant, examinador i professor. Malgrat aquesta nova realitat, el sector de les autoescoles té ganes de tornar confiant que la represa, en ser una activitat centrada a la gent del país, podrà arrencar amb més velocitat que altres.

Les empreses consultades per Altaveu confien que el dia 2 puguin tornar a obrir amb normalitat. Com la resta de negocis que han hagut de tancar forçosament per evitar l’expansió de la Codid-19 han estat gairebé dos mesos i mig sense gairebé ingressos. I és que, malgrat que han pogut mantenir l’atenció telemàtica als alumnes que preparaven la part teòrica, com recorda Pere López, gerent de l’Autoescola Unió, “on es fa negoci és amb les pràctiques”. I aquestes no s’han pogut fer cap. De fet, són diversos els establiments que han hagut de manar una suspensió temporal dels contractes dels seus empleats al maig.

Al llart de dos mesos i mig, no s'ha pogut realitzar pràctiques, la principal fonts d'ingressos de les empreses

Per tant, esperen amb candeletes tenir un permís per obrir que, tot apunta, arribaria dimarts vinent. La confiança és que la represa pot ser més fàcil que la d’altres sectors, com ara el comerç o l’hoteleria. “Tindrem feina perquè fem una cosa per a la gent del país”, apunta Josep Maria Arnabat, de l’autoescola Les Valls. De forma similar s’expressa López: “El permís de conduir la gent se l’ha de continuar traient. Creiem que la represa serà bastant correcta. Igual que amb la crisi del 2008, amb més tranquil·litat”.

Tot això, des de l’Autoescola Principal, Daniel Arauz, admet que, al final, també caldrà tenir en compte en quina situació ha quedat cada possible client. “El carnet tothom el vol, però tampoc és una necessitat com el menjar. Hi haurà qui la situació l’hagi afectat econòmicament que ho haurà de deixar per a més endavant”, indica.

Serà un retorn, òbviament, marcat per la necessitat d’aplicar unes rigoroses mesures sanitàries. Als locals, les ja habituals per a altres establiments: gel, atenció amb mascareta, manteniment de distància o intensificació de la neteja, entre altres. També caldrà adaptar la realització dels exàmens.

Els examinadors pràctics hauran de portar visera i només podrà entrar al vehicle el professor i l'aspirant, cap altra persona més

Pel que fa al teòric, fins al març es feia un amb tots els candidats els dimecres. Això ja no serà possible. Per tant, s’hauran de distribuir diferents hores pels aspirants al llarg de la setmana, en una fórmula que encara s’ha d’acabar de tancar. El que ja està clar, i així figura en l’esborrany de protocol que s’ha facilitat a les empreses, és que entre prova i prova caldrà desinfectar i airejar la sala així com els elements amb què hagin estat en contacte els examinats.

I, pel que fa a les proves pràctiques, en les de circulació es faran únicament amb el candidat, el professor i l’examinador al vehicle. Cal recordar que, fins ara, si hi havia un segon aspirant aquest podia estar al darrere. Pel que fa als examinadors, portaran viseres de seguretat. A les que es fan al camp de pràctiques no es permetrà l’accés de cap acompanyant. Evidentment, entre examen i examen, l’interior del vehicle, i especialment aquells elements de risc, com ara el mateix volant o la palanca de canvis.

Mesures necessàries i que el sector entén, tot i que també adverteix que poden suposar un allargament del temps necessari per fer les proves. Així ho adverteix Arauz, que posa en relleu que caldrà fer adaptacions per evitar un cert “col·lapse”. En tot cas, al llarg dels propers dies s’ha d’acabar de tancar el protocol perquè aquest sector pugui, també, recuperar una relativa normalitat.

Comentaris

Trending