L’Associació de residents peruans estudia dur a la Justícia els abusos a compatriotes subcontractats

L’entitat ha posat el cas en mans d’una assessora jurídica per veure quines accions es poden fer, al mateix temps que ha traslladat la preocupació per l’afer al consolat del país andí a Barcelona perquè es comuniqui al seu govern

Un operari de la construcció.
Un operari de la construcció. ARXIU

L’Associació de Residents Peruans estudia accions judicials pels abusos que compatriotes seus subcontractats estan patint al país. Així, ja han demanat a una assessora jurídica que analitzi l’afer i que els proposi quines actuacions es poden fer davant la Justícia per intentar aturar la situació, que encara pateixen alguns treballadors. De fet, es calcula que al llarg dels darrers mesos, una quinzena haurien estat víctimes de les pràctiques de l’empresa Casyre. A la vegada, aquesta setmana s’ha traslladat la preocupació al consolat del país andí a Barcelona, que ho traslladarà a l’ambaixada a Madrid i al govern de Lima.

“Estem preocupats”, ha remarcat el president de l’entitat, Lorenzo Castillo, que lamenta que “ja no parlem d’una situació aïllada sinó d’un modus operandi per part d’aquesta empresa”. I deixa clar que “es tracta d’una situació que no pot ni ha de succeir amb ningú, sigui quina sigui la nacionalitat de la persona”.

Per això, l’associació ha decidit moure’s i defensar els seus compatriotes. Un primer pas s’ha fet aquesta mateixa setmana, amb una visita al consolat de Barcelona. “Els hem fet arribar la nostra inquietud i ara l’han de dur a l’ambaixada a Madrid i al nostre govern. També els enviarem tota la documentació que tenim sobre l’afer”, ha comentat Castillo.

Més enllà d’aquesta acció, l’associació de residents té clar que, si cal, aniran més enllà. “La solució al problema és que no torni a succeir cap abús amb ningú més”, ha remarcat el president de l’entitat. Per això, ja s’ha parlat amb una “assessora jurídica”. L’objectiu és “estudiar el tema per veure quines accions legals podem fer davant la Justícia”.

El correu on se li comunica l'acomiadament.

Relacionat

Un obrer peruà assegura haver estat acomiadat per no acceptar els abusos de l’empresa

Castillo apunta que “ho hem deixat a les mans de l’advocada perquè ens ha d’orientar a fer les coses”. I és que, recorda, en aquest afer cal tenir en compte la llei andorrana, com a lloc on s’efectua la prestació laboral, però també la peruana, com a país on es van signar els contractes originals. Aquests, cal recordar, ara s’han de presentar davant el departament d’Immigració per obtenir el permís temporal de treball i les condicions han de ser equivalents a les que tindria un empleat resident de forma permanent. En canvi, segons han denunciat alguns subcontractats per Casyre -varis dels quals ja estan al seu país perquè se’ls va fer tornar-, un cop a Andorra se’ls reclama part del sou en concepte d’allotjament, quan el document diu que va a càrrec de l’empresa.

Castillo apunta que, més enllà dels casos que han transcendit a la premsa, aquests són només la punta de l’iceberg. “Hi ha altres persones que no denuncien obertament per por a perdre la feina”, apunta. I deixa clar que, ara, el problema els preocupa i els ocupa. “Com a associació intentem buscar solucions per als nostres compatriotes”, ha indicat.

Comentaris (20)

Trending