Armengol demana que l’Estat obri als privats projectes claus d’energia, habitatge i infraestructures

El president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA) alerta que si no es fa el pes públic en el PIB passarà del 40% en pocs anys; també reclama obrir un vol a París des de l’aeroport de la Seu, acompanyament en l’assumpció de l’acord d’associació i més formació als funcionaris

Armengol, durant el seu discurs.
Armengol, durant el seu discurs. G. P.

Ampliar el funcionament de l’aeroport amb vols setmanals a París i mantenir els de Madrid, apostar decididament per la creació d’una zona franca com a espai logístic o millorar la formació dels treballadors públics. Són algunes de les peticions que ha fet el president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, en la cloenda del Fòrum que la patronal ha celebrat aquest matí. També ha posat en relleu que cal un acompanyament del teixit econòmic amb l’aplicació de l’acord d’associació i, sobretot, ha fet una crida a permetre la participació dels privats en l’impuls d’infraestructures claus com les energètiques o les de transport. En cas contrari, ha alertat, el pes de l’Estat al PIB acabarà sent massa elevat en pocs anys.

Armengol ha aprofitat el discurs, que serveix tradicionalment per al tancament de la jornada que organitza la patronal amb el cap de Govern, Xavier Espot, com a públic d’excepció, per fer una mena de carta als reis de les empreses familiars. Així, ha volgut alertar que, malgrat que els indicadors econòmics són positius, això no es trasllada a tots els negocis. “La percepció individual que es té no sempre és la mateixa”, ha avisat.

Sobre l’acord d’associació, el dirigent empresarial ha posat en relleu que “cal garantir que les empreses mantenen la fortalesa i la resiliència i poden prosperar en aquest nou marc” i ha abordat la necessitat “d’un equilibri que protegeixi el teixit econòmic sense renunciar a les oportunitats que ofereix el conveni”

El president de l’EFA ha fet un repàs de diferents àmbits econòmics, però ha estat especialment incisiu a l’hora d’alertar que “per mantenir la competitivitat i el creixement sostenible és fonamental no seguir incrementant el pes de l’Estat en el PIB”. I això, ha assegurat, pot passar en pocs anys. Per evitar-ho, cal, al seu entendre, que s’obrin a la participació del sector privat projectes que, fins ara, han estat essencialment comandats per l’administració o per empreses que en depenen.

Entre aquests, ha destacat la construcció d’habitatges públics o les noves infraestructures de transport. També considera necessària que aquestes “accions conjuntes” també afectin l’àmbit energètic, amb una clara referència a FEDA.

Al llarg de la seva al·locució, Armengol també s’ha referit a altres temes. Així, ha reclamat un “acompanyament” al teixit empresarial per poder afrontar el repte de l’acord d’associació. En aquest sentit, ha posat en relleu que “cal garantir que les empreses mantenen la fortalesa i la resiliència i poden prosperar en aquest nou marc” i ha abordat la necessitat “d’un equilibri que protegeixi el teixit econòmic sense renunciar a les oportunitats que ofereix el conveni”. A la vegada, ha avançat que “si volem que l’acord sigui un èxit, hem d’establir tots plegats els canals de comunicació amb la UE”

El dirigent de l’EFA també ha avisat que la reforma del sistema de pensions “és inajornable”. De fet, ha reclamat que “no es poden ampliar prestacions sense garantir-ne la sostenibilitat”. El que ha apuntat és que “el ritme actual de creixement dels compromisos no és suportable”.

Armengol, al mateix temps, ha apuntat la necessitat d’ampliar les línies regulars a l’aeroport de la Seu, principalment obrint la destinació de París. També ha fet referència a la necessitat de formar millor els funcionaris i d’afrontar amb una visió nacional les reformes en l’àmbit de l’urbanisme. “Com podem ser homogenis sense una visió conjunta?”, s’ha demanat i, per això, ha posat sobre la taula que “cal un mecanisme que obligui a posar-se d’acord per coordinar esforços entre les administracions”.

No ha faltat l’habitual referència a la pressió fiscal, un debat que, demana, “abordar amb responsabilitat”. I, sobretot, mantenir-la a uns barems baixos. “No es pot imposar una càrrega excessiva a empreses i ciutadans, que són el motor de l’economia”, ha afirmat. A la vegada, ha reclamat “evitar els vasos comunicants entre Govern i comuns que ens aboquen a una doble imposició interna”.

Etiquetes

Comentaris (8)

Trending