Allau de peticions per posar sistemes de videovigilància i d’alarma arran de l’onada de furts

Les empreses especialitzades en seguretat i els instal•ladors d’aparells com ara videocàmeres admeten que els robatoris han fet que moltes comunitats de veïns, fins i tot les que no en van ser víctimes, els demanin informació o, directament, contractin els seus serveis

Una de les marques de silicona que van deixar els lladres a les portes dels edificis on van entrar.
Una de les marques de silicona que van deixar els lladres a les portes dels edificis on van entrar. G. P.

L’onada de furts a domicilis que s’ha viscut les darreres setmanes ha trencat la sensació de país segur que s’havia tingut sempre d’Andorra. No es pot negar que s’ha generat una certa inquietud. I així ho han pogut contrastar les empreses dedicades a la seguretat. Els darrers dies, han viscut un important increment de les consultes, sobretot per part de comunitats de veïns, que es plantegen instal·lar sistemes de videovigilància o alarma.

La vintena llarga de furts constatats en diferents domicilis del país, principalment a Santa Coloma, Andorra la Vella i a Encamp, ha generat preocupació. I no només en aquells edificis víctimes de la visita dels lladres. També en altres. Són moltes les comunitats de propietaris que, davant les informacions, entenen que cal prendre mesura per intentar evitar viure actes similars en un futur.

I una de les opcions és la de posar un sistema de videovigilància, sigui propi o controlat per alguna empresa. Els instal·ladors especialitzats admeten que les consultes i les peticions de pressupostos s’han disparat. Així, des de l’empresa El Llamp, s’indica que, fins ara l’habitual era rebre una o dues peticions al mes. Ara, en tot just poc més d’una setmana, ja en té quatre consultes. Això sí, admet, cal veure ara, un cop presentada la proposta, si les comunitats l’acaben acceptant.

A l'avinguda d'Enclar és on s'hauria detectat el darrer furt consumat.

Relacionat

Dues dotzenes de furts consumats amb el mateix mètode d’accés i dos sistemes diferents de seguiment

I és que, evidentment, això suposa una despesa. “Depèn del nombre de càmeres”, expliquen. Hi ha, fins i tot, qui en vol una a cada planta. Els menys ambiciosos, però, tenen l’opció de tenir la instal·lació per entre 1.000 i 1.100 euros. Això sí, les imatges, en aquest cas, van a un arxiu que gestionen els mateixos veïns. També hi ha, però, l’opció de contractar una empresa especialitzada.

Aquestes controlen directament les càmeres i, per tant, en el cas de detectar alguna incidència es mobilitzen. També ofereixen sistemes d’alarma. I, en el seu cas, també han detectat que els fets ocorreguts les darreres setmanes han generat interès per, com a mínim, demanar preu pels seus serveis.

Així ho han explicat a Altaveu diferents empreses del sector. Una d’elles és Protecvall. El seu cap de vigilància, Julio Tebar, apunta que “estem treballant més, sobretot a nivell d’alarmes i de sistemes de càmeres”. De fet, indica que, “des que va passar tot això, en tot just dues setmanes ja hem rebut encàrrecs d’una dotzena d’edificis” per posar aparells de gravació i una altra xifra important que demanen sistemes d’alarma.

El cost d’aquests treballs pot anar, en el cas d’aquesta empresa, entre els 600 i els 2.000 euros. Apunta, però, que la majoria de comunitats opten per instal·lacions “més econòmiques” tot just com a element “dissuasori”.

Tebar no es guarda un comentari sobre aquesta situació. “Haver de treballar per aquest motiu, al meu entendre, és trist”, afirma. I és que considera que “el que ha de fer la gent és anticipar-se”. Per tant, no haver de contractar un sistema de seguretat quan ja s’ha produït un robatori.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending