Alerten que l’increment en el pagament de pensions fins al 2045 serà el més elevat de tota Europa

L’agència de qualificació Fitch Ratings ho avisa citant dades de l’FMI i, per això, posa en relleu que reformar el sistema ha de ser “una prioritat”, a banda de posar en relleu la vulnerabilitat que suposa el gran pes del sector bancari en l’economia

Una imatge de la façana principal de la CASS aquest matí.
Una imatge de la façana principal de la CASS aquest matí. Toni Solanelles

Fitch Ratings alerta que un dels perills de futur per a l’economia andorrana és la situació del sistema de pensions. En el seu informe, on manté la qualificació del país en A- amb perspectiva estable, l’agència posa en relleu el fort increment en la despesa en prestacions que es viurà els pròxims anys i, per tant, la necessitat, que titlla de “prioritat”, d’afrontar la reforma del model. També avisa de la poca diversificació econòmica i de l’excessiu pes de la banca, així com del “calendari ambiciós” amb què es vol tancar la negociació amb la Unió Europea.

En l’informe amb el qual es justifica el manteniment de la qualificació actual, l’entitat valora aspectes positius de l’economia, com ara un deute públic moderat o els superàvits pressupostaris dels darrers anys. Malgrat això, també vol posar en relleu algunes vulnerabilitats d’Andorra, tot indicant que, en funció de la seva evolució, es podrien veure obligats a variar a la baixa la nota ara atorgada.

Un de destacat és la situació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) sobretot pel que fa a la branca vellesa. Els autors de l’informe de Fitch Ratings posen en relleu que, “a mitjà i llarg termini”, pot afectar “la sostenibilitat del deute”. S’admet que el fort creixement demogràfic “ha retardat que el sistema entri ja en dèficit” però també s’avisa que, tard o d’hora -a priori pel 2027- els números començaran a ser vermells, com ja succeeix amb la branca general.

Fitch Ratings ha emès l'informe aquest vespre.

Relacionat

Fitch Ratings confirma la nota d’Andorra en A- amb perspectiva estable

Per això, es considera que “la reforma del sistema de pensions i de salut segueix sent una prioritat clau per al Govern”. Més quan la despesa en pagament d’aquestes prestacions ha de disparar-se en el futur immediat. De fet, es posa en relleu que, segons el Fons Monetari Internacional (FMI), “Andorra s’enfronta a un dels augments més grans de la despesa pública en pensions de la UE durant el període 2019-2045”.

Un altre risc que, a l’entendre de l’agència, té l’economia andorrana és la seva “limitada diversificació” i, en especial, el gran pes del sector bancari. “Això exposa el país i el Govern a vulnerabilitats en cas d’un xoc advers fort”. I això, s’avisa, és un perill que es veu “agreujat” per l’absència d’un prestador de darrera instància. Aquesta escassa diversificació també té conseqüències en altres àmbits, com ara “les limitacions per al creixement del mercat laboral”.

Sobre l’acord amb la Unió Europa, s’admet que s’ha avançat força, tancant alguns annexos. Tot i això, es posa en relleu que els més sensibles encara estan oberts, com ara el de serveis financers. Per això, s’entén que el desig per part de la Comissió Europea de tancar tot abans de finals d’any “és un calendari ambiciós”.

Comentaris (7)

Trending